latinica  ћирилица
25/02/2020 |  12:03 ⇒ 14:08 | Аутор: Агенције

Наставници и ученици вратили се са екскурзије из Италије, у "кућној изолацији"

Ученици, наставница и директор Основне школе Грбавица 2 посјетили су прошле седмице Италију, а по доласку у БиХ кренули су у школу.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

Међутим, након препорука Кризног штаба Министарства здравства КС јуче су послати кући из ове образовне установе.

Како је за портал Кликс потврдио директор ове школе Сабахудин Дино Бакал, из Епидемиолошке службе је савјетовано да дјецу пошаљу кући. Додао је да је у сталном контакту с родитељима и да су дјеца доброг здравственог стања и без икаквих симптома болести.

- Такође смо у сталној вези с Министарством здравља КС које извјештавамо о тренутном здравственом стању дјеце. Према неком правилу, дјеца би требало да буду у изолацији кући око 14 дана, међутим, не видим потребу за тим јер у Италији су дјеца такођер прегледана и одмах су се вратила у школе. Али, видјећемо како ће бити - рекао је Бакал.

Додао је да су се из Италије вратили у недјељу, а одмах у понедјељак су их по препорукама вратили из школе.

- Ја сам одмах отишао код доктора и отворио боловање, а моја колегиница такође. У контакту смо с родитељима, договорили смо се да нам јаве уколико буде одређених симптома. У сталном смо контакту са здравственим радницима и породицама дјеце, тако да се надамо да ће све бити добро. Углавном, дјеца су здрава - рекао је он.

Министрка образовања у Влади Кантона Сарајево Зинета Богунић рекла је да је директор школе, заједно са два наставника и 12 ученика стигао са екскурзије из Италије, да су слободно прошли и да су се пријавили епидемиолошкој служби, те да су сви, условно речено, у кућној изолацији.

- Само је директор имао температуру, он сматра да је то од премора и да је сада нема. Остали су у тој кућној изолацији. Ово говорим јавно, да не би дошло до панике. Знате како су људи сколни да манипулишу тиме, почну да се плаше, нестаће нам све са полица... - рекла је Богунићева.