latinica  ћирилица
25/02/2020 |  10:09 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

НСРС о заштити права на суђење у разумном року

Народна скупштина Републике Српске разматра Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року. Наставак засједања сутра.

20.00 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Наташа Радуловић сматра да би Нацртом закона о заштити права на суђење у разумном року требало да буду прописане санкције за судије које одуговлаче са судским поступцима.

19.30 - Нацртом закона о заштити права на суђење у разумном року о којем се вечерас расправља у НСРС уређује се заштита права на суђење у разумном року, као и право на правично задовољење због повреде права на суђење у разумном року, а које се остварује у судском поступку.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да право на заштиту права на суђење у разумном року има свака странка у судском поступку која сматра да суд није у разумном року одлучио о њеном праву или обавези, сумњи или оптужби за кривично ђело, а право и дужина трајања разумног рока утврђују се у складу са праксом Европског суда за људска права у Стразбуру.

- Кроз обезбјеђење заштите права на суђење у разумном року, убрзаће се судски поступци, а то ће свим категоријама становништва омогућити брже и ефикасније спровођење судских поступака и рјешавање спорних питања око којих грађани воде судски спор - истакао је Касиповић.

19.10 - НСРС размотрила је Нацрт закона о споразумном вансудском финансијском реструктурисању који се доноси због увођења вансудских мјера које се могу спровести према привредном друштву, односно предузетнику са финансијским тешкоћама, ради одрживог наставка његовог пословања.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић се у завршној ријечи у Народној скупштини о овом нацрту закона захвалио свим посланицима за конструктивне приједлоге који ће, како каже, бити размотрени.

Он је рекао да ће евентуални недостаци овог закона бити кориговани док се овај акт не појави у парламенту у форми приједлога.

18.40 - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић је, током посланичке расправе о Нацрту закона о споразумном вансудском финансијском реструктурисању, рекао да овом закону и добрим намјерама из тог акта треба дати шансу и водити рачуна да буде спроведен у пракси.

Жунић је нагласио да су за истинско спровођење овог закона потребни одговорност и врхунски стручњаци који овај акт неће злоупотријебити.

Шеф Клуба посланика НДП-а Драган Чавић рекао је да би овај закон требало да помогне и да шансу фирмама које су у проблемима и у дуговима да оздраве.

- И то да се на задовољство повјериоца и дужника врати ликвидност фирме - навео је Чавић и додао да о нацрту овог закона треба спровести стручну расправу.

17.10 - Послије паузе настављена је НСРС.

14.20 - У НСРС пауза до 17 часова

14.15 - Посланик СНСД-а Перо Петровић рекао је да је нови Закон о споразумном вансудском финансијском реструктурирању значајан, јер може дати добре резултате у смислу помоћи фирмама које имају дуговања.

Петровић је рекао да треба спријечити евентуалне злоупотребе овог акта тако да се финансијско реструктурирање не дозволи између фирми које имају истог власника, те гдје су власници повезана лица.

Он је додао да треба размислити о давању подстицаја у области финансијског реструктурирања као у Србији и Црној Гори.

Петровић је, навео да би таква помоћ допринијела да одређене фирме опстану на тржишту и да се у њима задрже радници.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да овај акт неће помоћи у смислу санирања дуговања привредних субјеката, а посебно оних у јавном сектору. 

14.00 - Разлози за доношење новог закона споразумном вансудском финансијском реструктурирању садржани су у потреби увођења вансудских мјера које се могу спровести према привредном друштву, односно предузетнику који има финансијске тешкоће ради одрживог наставка његовог пословања, рекао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Образлажући овај нацрт закона, Петричевић је рекао да је ријеч о добровољном, вансудском моделу реструктурирања дугова привредног друштва или предузетника кроз редефинисање дужничко-повјерилачких односа између привредног друштва или предузетника у финансијским тешкоћама и његових повјерилаца, првенствено банака, али и других повјерилаца као што су значајнији добављачи, а све уз учешће институционалног посредника у преговорима - Привредне коморе Српске.

- Опција споразумног /вансудског, ванстечајног/ финансијског реструктурирања привредног друштва је прва у низу мјера које је могуће и потребно спровести према привредном друштву у финансијским неприликама, ради његовог оздрављења, консолидације или рјешавања питања проблематичних кредита - рекао је Петричевић.

Он је додао да су друге мјере које се могу предузети прописане стечајним прописима, и то финансијско реструктурирање дужника у претходном стечајном поступку, реорганизација у стечају и продаја правног лица, односно имовине у поступку банкротства.

Петричевић је додао да се захтјев за спровођење финансијског реструктурирања подноси институционалном посреднику, а могу га поднијети дужник, односно један или више повјерилаца. Институционални посредник спроводи поступак финансијског реструктурирања путем посредника.

У образложењу овог акта се наводи да је посредник физичко лице које на независан, неутралан и непристрастан начин управља и води поступак финансијског реструктурирања и које посредује између дужника и повјериоца.

- Поступак финансијског реструктурирања може се спровести ако у њему учествују дужник и најмање два повјериоца, од којих је један банка или друга финансијска организација банкарског система. У овом поступку могу учествовати и субјекти из банкарског система у стечају или ликвидацији, као и домаћа развојна институција - наводи се у тексту овог акта.

У том документу се додаје да се у току поступка финансијског реструктурирања може увести мировање дугова, које производи правно дејство даном закључења уговора о мировању дугова.

- Циљ мировања дугова је одлагање извршења које је започето према привредном друштву или предузетнику, а покренуто је од повјерилаца који учествују у финансијском реструктурирању, односно мировање представља обавезу повјерилаца који су закључили уговор да не покрећу поступак извршења ради наплате потраживања до истека периода мировања дугова утврђеног уговором - наводи се у тексту овог акта.

Финансијско реструктурирање се окончава споразумом о финансијском реструктурирању, који се закључује између дужника и повјерилаца. 

13.45 -  НСРС размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о штрајку којим је дефинисано да се одлука о ступању у штрајк у областима или гранама у оквиру подручја дјелатности доставља Влади Српске која у тим подручјима, областима или гранама има статус послодавца и оснивача.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је у завршној ријечи да је предмет измјена и допуна Закона о штрајку у суштини било усклађивање одредаба важећег Закона о штрајку из 2008. године са Законом о раду и Законом о мирном рјешавања радних спорова ради њихове потпуне и лакше примјене.

Он је навео да већина расправа народних посланика није вођена о овом приједогу закона, већ о Закону о раду, Закону о јавним окупљањима, Кривичном закону и Закону о прекршајима.

Посланик СНСД-а Драгослав Кабић указао је на потребу рјешавања проблема радника у Рибњаку "Саничани" код Приједора који је приватизован прије 20 година, а .

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра да у Српској "континуирано постоји штрајк, јер млади одлазе са ових простора".

Милан Тубин из СДС-а рекао је да овај закон у Српској неће бити спровођен, те указао на потребу да се помогне радницима у приједорском Рибњаку "Саничани" који су прије два дана били у штрајку зато што не примају плату и немају радни стаж. 

12.15 - Посланик СНСД-а Душица Шолаја рекла је да посланик Драшко Станивуковић, који сматра да је "својим наступом у Скупштини потопио позицију", никога од посланика "није потопио, већ да свакодневно потапа самога себе".

Посланик СДС-а Милан Тубин сматра да законски треба заштити раднике који примају мале плате, а не смију да укажу на проблеме са којима се суочавају.

10.24 - Прије разматрања ове скупштинске тачке Дико Цвијетиновић из ДНС-а положио је заклетву, чиме је преузео функцију посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Цвијетиновић је на тој позицији замијенио страначког колегу Ђорђа Поповића, који је недавно преузео функцију министра саобраћаја и веза Републике Српске.

10.15 - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић рекао је да се измјене и допуне овог акта односе на усклађивање одредаба важећег Закона о штрајку са одредбама Закона о раду и Закона о мирном рјешавању радних спорова.

Он је истакао да се приједлог овог закона у односу на нацрт закона разликује само у члану 3 којим је прописано да се одлука о ступању у штрајк у областима или гранама у оквиру подручја дјелатности доставља Влади Републике Српске, која у тим подручјима, областима или гранама има статус послодавца.

Милуновић је рекао да се у погледу осталих одредаба приједлог овог закона не разликује од нацрта.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

На дневном реду сједнице, прекинуте 20. фебруара, налазе се и нацрти закона о споразумном вансудском финансијском реструктурисању, о заштити права на суђење у разумном року, те о посредовању у промету непокретности.

Биће разматрани и нацрти закона о измјени Закона о радним односима у државним органима и о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе, приједлози народног посланика Милана Петковића.

Пред посланицима су и Приједлог стратегије развоја електронске управе Републике Српске за период 2019-2022. година, Приједлог стратегије за унапређење и заштиту права припадника националних мањина у Републици Српској за период 2020-2024. година, те Приједлог стратегије за борбу против сајбер криминалитета у Републици Српској од 2020. до 2024. године.

Биће разматран и Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2020. годину.