latinica  ћирилица
24/02/2020 |  22:51 | Аутор: sputniknews.com

Естонија одустала од претензија на руску територију

Предсједница Естоније Керсти Каљулаид је разбила све недоумице поводом могућих претензија ове земље на руску територију - један од главних услова за улазак Естоније у НАТО 2004. године било одустајање од тих територија.
Талин - Фото: Wikipedia
ТалинФото: Wikipedia

Керсти Каљулаид је, поводом изјаве предсједника естонског парламента Хена Пилуаса да би Русија требала да врати "анексиране територије" Талину, подсјетила да је један од главних услова за улазак Естоније у НАТО било одустајање од претензија на територије које су јој припадале до Другог свјетског рата.

Она је подсјетила на речи бившег естонског премијера Андреса Таранда, који је послије повлачења совјетских трупа из Естоније рекао да треба "ићи напред" по питању граница измијењених послије Другог свјетског рата.

- Без таквог приступа никада нам се не би отворила врата НАТО-а. Дали смо обећање савезницима да Естонија неће имати територијалне претензије на сусједне земље - изјавила је естонска предсједница.

Она је такође обећала да ће Естонија наставити да улаже напоре за ратификацију Споразума о државним границама с Русијом, који је потписан 2014. године.

Хен Пилуас је почетком мјесеца изјавио да је Мировни споразум из Тартуа с Русијом из 1920. и даље на снази.

С тим у вези, Министарство иностраних послова Русије саопштило је да та изјава показује да политичке елите у Естонији "немају проблем са прошлошћу, већ́ са будућношћу".

Проблем са пограничним територијама

Мировни споразум из Тартуа закључен је 2. фебруара 1920, након борбених дејстава у рату за независност. Према овом документу, совјетска Русија била је прва држава на свијету која је признала независност Естоније.

Овим споразумом су Москва и Талин установили линију државне границе. Према споразуму, Естонија је добила дио Псковске губерније (тзв. Печорски крај, сада Печорски рејон у Псковској области), територије на десној обали ријеке Нарова (Нарва), данас територија Лењинградске области. Ове земље су враћене у састав РСФСР-а 1944. године.

Талин и даље сматра овај споразум основним документом који потврђује суверенитет земље и подсјећа на рођење естонске државе и сукцесију данашње Естоније. Русија Споразум из Тартуа сматра историјским документом који нема правну снагу.

Из тог разлога стране још увијек нису ратификовале нови споразум о граници. Он је првобитно потписан 2005. године, али је у процесу ратификације Талин у закон једнострано укључио преамбулу која садржи референце на Споразум из Тартуа. Москва је то оцијенила као могућност да се убудуће исказују територијалне претензије и повукла свој потпис.