latinica  ћирилица
24/02/2020 |  17:25 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Голић: Правна борба тек предстоји

Министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је данас у Сарајеву на састанку, чији је домаћин амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист разговарано о корацима које треба предузети с циљем спречавања Хрватске да гради одлагалиште нуклеарног и радиоактивног отпада на локацији Трговска гора близу границе са БиХ, те истакла да првна борба тек предстоји.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је рекла новинарима да се већ повлаче одређени дипломатски потези и воде интензивни преговори са властима Хрватске, те изразила наду да ће хрватска страна коначно схватити да то што раде није у складу са добросусједским односима.

Голићева се нада да ће Хрватска одлагалиште нуклеарног и радиоактивног отпада градити на некој другој локацији како не би угрожавала здравље првих сусједа.

- Дипломатија ће радити своје, ми ћемо паралелно припремати један правни експертски тим. Координацију ће водити Министарство спољне трговине и еконосмких односа у Савјету министара, а ми смо ту да пружимо сву помоћ, укључујући велики број стручњака који ће бити ангажовани уколико Хрватска буде инсистирала да прави одлагалиште на Тговској гори - нагласила је Голићева и истакла да правна борба тек предстоји.

Хрватска намјерава да отпад ниске и средње радиоактивности одлаже на некадашњем војном објекту "Черкезовац", гдје постоје војни објекти некадашње ЈНА укопани у Трговској гори три километра од границе са БиХ, односно општином Нови Град у Републици Српској.

Том плану се противи Република Српска и БиХ страхујући да би таква потез угрозио егзистенцију 230.000 људи и природу у девет општина у сливу Уне.