latinica  ћирилица
24/02/2020 |  17:15 | Аутор: СРНА

Брнабић: Најважнија регионална стабилност

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је током сусрета са специјалним изаслаником САД за западни Балкан Метјуом Палмером заједнички закључено да је стабилност региона најважнија тема.
Ана Брнабић (Фото: Влада Србије) -
Ана Брнабић (Фото: Влада Србије)

- Ту смо ми сагласни са САД. Нисмо сагласни о томе шта је узрок, а шта последица неких тренутних нестабилности у региону, али свакако остаје да разговарамо о томе - рекла је новинарима Брнабићева, која се састала са Палмером на маргинама Самита о западном Балкану у Лондону.

Она је истакла да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, те да не крије да има посебне везе са Републиком Српском, јавио је Танјуг.

- Када ме Палмер пита шта говоримо /српском члану Предсједништва БиХ/ Милораду Додику када се видимо, ја му одговорим да је то апсолутни исто оно што говоримо када разговарамо о тим темама у јавности или на скуповима попут данашњег - рекла је Брнабићева.

Премијерка Србије је рекла и да у разговору Београда са Додиком не постоје тајне.

- Али, када говоримо о БиХ и Републици Српској, важно је да подржавамо регионалну стабилност. О томе разговарамо и са Додиком, и ту не постоје тајне - рекла је Брнабићева.

Она је нагласила и да Србија не угрожава БиХ.

- Имамо посебне односе са Републиком Српском, то је наше право и жеље, а то никако не угрожава БиХ, већ управо супротно. То у БиХ треба да гледају као руку пружену БиХ - рекла је Брнабићева.

Она је навела да током састанка није било ријечи о приштинским таксама на робу из централне Србије, као ни о новој приштинској администрацији.

- То можда најбоље показује колико у овом тренутку САД, с једне стране, размишљају каква је могућа дестабилизација у БиХ и колико они озбиљно прате ситуацију у БиХ, али, с друге стране, и да је Ричард Гренел преузео у потпуности питање односа Београда и Приштине и такси - рекла је Брнабићева.

Премијер Србије претходно се одвојено састала са предсједником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем и са председавајућим Савета министара Зораном Тегелтијом.