latinica  ћирилица
24/02/2020 |  14:29 | Аутор: СРНА

Радончић: БиХ неће бити рута слободног кретања миграната

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић изјавио је данас у Бихаћу да БиХ неће бити рута слободног кретања миграната који желе да се домогну ЕУ.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

Након састанка са премијером Унско-санског кантона Мустафом Ружнићем, Радончић је рекао да је БиХ његов приоритет, затим безбједност и комодитет њених грађана, а тек онда брига о мигрантима.

- Не можемо дозволити да затрпамо БиХ и од ње направимо највећи паркинг за мигранте који не желе овдје, већ у друге европске земље. Немамо право да уништимо живот овог кантона, туризам, слободу наших људи да се крећу - истакао је Радончић, те додао да ће мигрантски центри у Бихаћу бити угашени.

Према његовим ријечима, Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара требало би да преузме хуманитарни аспект кризе, а не да се "крију по кабинетима, као што су то радили минуле три године".

Он је рекао да је охрабрио челне људе у Унско-санском кантону да штите своје грађане и економске интересе, те додао да је поражавајући податак да су мигранти у овом кантону починили хиљаду кривичних дјела.

Радончић је рекао да је тражио од представника кантоналних власти да му кажу колико овај кантон реално може примити избјеглица, а да то не уништава живот и комодитет грађана Унско-санског кантона.

- Не може илегални мигрант слободно ходати по било којој европској или америчкој земљи, да се локално становништво плаши, а да полицијске структуре немају никакве компетенције - рекао је Радончић.

Према његовим ријечима, у БиХ је потребно измијенити законе из области безбједности, али и закон о азилу, те распоредити мигрантску кризу на, како је рекао, цијелу земљу, преносе федерални медији.

Он је рекао да мора престати притисак међународне заједнице да БиХ прими већи број миграната, него што је то реално.

Радончић сматра да се са пријатељима из ЕУ и хуманитарних организација мора разговарати на другачији начин, односно да се мора постићи договор о подјели кризе унутар институција у БиХ.

- Ово није процес који ће трајати једно љето, већ више деценија. Зато смо сви као одговорни људи у обавези да направимо озбиљне планове и стратегије како да будемо солидан партнер међународној заједници, али како да то не претворимо у властито национално и економско самоубиство - закључио је Радончић.

Ружнић је рекао да је коначно, након двије године упозорења, дошао неко ко разумије у каквом стању Унско-сански кантон и колико је мигрантска криза погодила овај дио БиХ.

- За све оно што смо заговарали протекле двије године, за све потезе које требамо урадити у Кантону и дочекати нови мигрантски талас, добили смо подршку од Радончића, од нових корака које ће Министарство предузети у овој години кроз законску регулативу, те кроз јачање кадровског дијела и у Граничној полицији и у Служби за послове са странцима - рекао је Ружнић.