latinica  ћирилица
24/02/2020 |  11:52 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Бањалука: Мушкарац ухапшен због изазивања пожара

Припадници Полицијске управе Бањалука ухапсили су мушкарца чији су иницијали М.М. због основа сумње да је запалио ниско растиње, усљед чега се ватра проширила на некориштени стамбени објекат власништво Б.Р. који је у потпуности изгорио.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

Ово лице ухапшено је јуче, а пожар је локализовала Ватрогасна јединица града Бањалука, саопштено је из бањалучке Полицијске управе.

О свему је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, који се изјаснио да је ријеч кривичном дјелу изазивање опште опасности, те да након комплетирања предмета буде достављен извјештај у редовној процедури.

Полицијска управа Бањалука апелује да се спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обавља само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

- Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године као једна од обавезних мјера заштите пожара, забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре - напомињу из полиције.

Овим законом дефинисана је новчана казна од 100 до 1.000 КМ за физичко лице које не поштује законске прописе предвиђене за ове активности.

Из Полицијске управе Бањалука истичу да су чести узроци пожара неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања.

- С обзиром на то да предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада - навели су из Полицијске управе Бањалука.

Из полиције позивају грађане да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

Полицијска управа Бањалука ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи и причинила материјалну штету.

Повезане вијести:

Пожар прогутао шталу, изгорјело сијено и животиње (ФОТО)