latinica  ћирилица
24/02/2020 |  09:20 ⇒ 25/02/2020 | 11:40 | Аутор: РТС

Четврта жртва вируса корона у Италији; Нико не може да изађе из "црвене зоне"

Борба против вируса корона не јењава. У Европи је највише заражених у Италији – преко 150, а четворо људи је умрло. Влада атмосфера страха, улице су опустјеле, нема панике али постоји велика забринутост и неизвијесност.

Према званичним подацима цивилне заштите у Италији су укупно 153 особе заражене, док су четири умрле.

Како јавља дописница РТС-а из Рима, све преминуле особе већ су се лијечиле у различитим здраственим установама од тешких болести.

Ситуација је алармантна јер се број заражених удвостручио за само 24 сата. Министарствио здравља посебно брине што још није откривен тзв. нулти пацијент, односно прва заражена особа.

Италијан који је недавно дошао из Кине и за кога се сумњало да је вирус пренио пацијентима код којих је регистрован вирус више пута је тестиран али је тест увијек био негативан. Остаје тако мистерија како је оболио 38-годишњи менаџер из Кодоње, епицентра заразе у Италији, а који је био у контакту са земљаком који је недавно дошао из Кине.

Влада је увела ванредне заштитне мjере и ставила 11 општина у карантин, у регијама Ломбардија и Венето.

Здравствени кордон обезбjеђује полиција тако да нико не може да уђе или изађе из црвене зоне, односно жаришта одакле је зараза кренула. Уколико буде потребно влада ће ангажовати и војску.

Јавне установе у Венету, Ломбардији, Емилија Ромањи и Пјамонтеу су затворене – школе, бисокопи, катедрала Дуомо у Милану. Отказане су и све јавне свечаности попут карневала у Венецији. Телевизијске емисије су без публике у студију.

Италијанска полиција обезбеђује "црвену зону"

Осим у црвеној зони све је већи број градова на сjеверу земље у којима су продавнице затворене осим супермаркета који раде по

неколико сати.

Влада атмосфера страха, улице су опустиле, нема панике али постоји велика забринутост и неизвесност.

Расте забринутост у свијету

У свијету расте страх да би епидемија коронавирусом која се првобитно појавила у Кини могла да прерасте у пандемију са разорним и смртоносним посљедицама за земље широм свијета, након наглих пораста инфекција у Јужној Кореји, Италији и Ирану.

Коронавирус је убио до сада 2.442 и заразио 76.936 људи у Кини. Како се вирус ширио на друге земље расла је и забринутост а Светска здравствена организација највише брине због великог броја случајева заражених без јасне епидемиолошке слике како су се заразили.

Ван Кине до сада је регистровано више од 1.400 случајева у 28 земаља, саопшила је у суботу СЗО. То укључује и један потврђени случај на афричком континенту, у Египту.

Јужна Кореја пријавила је 161 нових случајева чиме се укупан број заражених у овој земљи попео на 763 а влада те земље је подигла на највиши ниво упозорење на заразне болести.

Иран, који је своја прва два случаја пријавио у сриједу до сада је потврдио 43 заражених вирусом и осам смртних случајева. Већина инфекција боравила је у шиитском светом граду Ком.

Хонгконг је регистровао 74 заражених а три особе су умрле.

Аустрија је привремено обуставила жељезнички саобраћај преко Алпи до Италије али је саобраћај обновљен након што су две путнице тестиране на коронавирус али је тест био негативан.

Нови Зеланд је продужио забрану улазака путника из Кине као би спријечио ризик од изложености коронавирусу.

Преминуо је трећи путник с крузера "Дајмонд принцес", који се налазио у карантину јапанској луци.

Четири путника позитивно су тестирана на коронавирус у Енглеској након што су евакуисана са тог крузера.