latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:53 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Поткозарје постаје познато по добрим винима

Поред доказано квалитетне ракије, поткозарски крај могао би да постане познат и по квалитетним винима.

Повољна клима и квалитет земљишта погодују узгоју винове лозе, па на јужним обронцима Козаре ниче све већи број винограда.

Произвођачи поручују - ово би могао да буде један од развојних потенцијала читаве регије.

У винограду породице Кнежевић из Ламовите, на јужним обронцима Козаре, у току је прољећно орезивање.

Пут до доброг вина води преко квалитетног грожђа, а за тај квалитет, осим повољних климатских услова неопходна је и максимална посвећеност. Винова лоза "тражи слугу, никако господара" поручује произвођач вина Миле Кнежевић.

- Тражи заиста пуно посла, пуно одрицања, али заиста награди оном правом капљицом - додаје Миле.

Виноград Кнежевића састоји се од 320 чокота црног пинота и рајнског ризлинга. Вино тренутно производе у малим количинама, а њихова капљица од стручњака и познавалаца добила је високе оцјене.

То је, каже Миле, доказ да су на правом путу.

- То је потенцијал, само га треба искористити, треба на неки начин зауставити одлазак младих људи, треба их усмјерити у ову производњу. Зашто да иду орезивати италијанске и француске винограде, кад могу овдје радити на свом имању - каже Миле.

А потенцијала су били свјесни и наши далеки преци. Вино се, наиме, на обронцима Козаре производило још за вријеме Аустро-угарске, о чему и данас свједоче топоними – виногради, виноградине, винограч и многи други. Узгој винове лозе на Козари нагло је прекинут 30-их година прошлог вијека.

- Долази економска криза оних 30-их година, држава опорезује сваки чокот посебно, ниске су биле откупне цијене, и људи полако су полако дизали руке од те винове лозе - наводи историчар Миленко Радивојац.

Деведест година касније, виноградарство на Козари поново је актуелно.

Оно што ово поднебље чини идеалним за узгој винове лозе, прије свега, је велики број сунчаних дана, затим, изолованост од дуготрајне магле и росе, добра дренираност земљишта и карбонатна подлога која гарантује неопходну топлоту.

- Уз поштовање добре пољопривредне праксе, и један промишљен приступ, нема никавог разлога, и не постоје нека ограничења да ми, заправо, не производимо врхунска вина на овом потезу - закључује Мирко Јокић из ресораз а пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Ограничења, дакле, не постоје, а да ли ћемо потенцијал искористити на прави начин зависи од нас самих.

Порука струке је јасна – уз довољно труда, рада и посвећености, поткозарска вина у ближој будућности могла би заузети битно мјесто на винској мапи Европе.