latinica  ћирилица
23/02/2020 |  14:13 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Чајничани на 11 километара дугом путу подршке Србима у ЦГ

Више стотина Чајничана, са иконама и заставама Српске православне цркве и Републике Српске, кренули су у крсни ход дуг нешто више од 11 километара до граничног прелаза Метаљка у сусједној Црној Гори.

Овај прелаз води према Пљевљима гдје се од усвајања контроверзног Закона о слободи вјероисповијести крајем прошле године у Скупштини Црне Горе, организују молебни и литије сваког четвртка и недјеље.

Већина учесника литије за РТРС истиче да је ово најмање што могу урадити за братски народ у Црној Гори и молитвеним сабрањем у Храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу пред иконом чудотворне мајке Божије – Чајничке краснице, помолити се да им да снаге да истрају у својој борби за очување православних светиња и духовног поретка, који је у посљедњих тридесет година доживио велики препород као мало гдје у Европи.

Чајничани, предвођени свештеницима чајничких парохија Драгишом Симићем и Дамјаном Радовићем требало би да се на Метаљци сретну са Пљевљацима, гдје ће се помолити за спас православља у Црној Гори.

Парохије, цркве и манастир Свете Тројице у Пљевљима, до 1992. године, када је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве обновио Милешевску епархију, били су под јурисдикцијом Митрополије дабробосанске.