latinica  ћирилица
21/02/2020 |  19:48 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

СНСД упутио позив на разговоре партијама из Српске и ФБиХ

Ово је један од најтежих тренутака након Дејтона и Српска неће дозволити да је даље разграђују, поручио је лидер СНСД-а Милорад Додик, након сједнице Извршног комитета странке. Најавио је да прије упућивања у парламентарну процедуру Приједлога закона о Уставном суду БиХ, предстоје разговори СНСД-а са партијама у Српској, али и Федерацији.

СНСД ће на разговоре позвати све политичке партије из Српске, али и Федерације, које имају своје представнике у оба дома Парламента БиХ, како бих упознао са суштином Приједлога закона о Уставном суду БиХ, који би ускоро требало да буде упућен у парламентарну процедуру. Од партија из Српске очекују јединство, а подршку ће, увјерени су, добити и од ХДЗ-а. Иако, кажу, још постоје одређене дилеме, приједлогом је дефинисано да троје судија Уставног суда, који би замијенили стране, бира Предсједништво, а потврђује Дом народа БиХ.

- У Уставу пише да Република Српска бира двојицу судија, док ФБиХ бира четворицу. Ако хоћете да бирате трећег судију из Српске, морате да мијењате Устав. Сматрамо да је веома тешко доћи до промјене Устава и да уставну материју не треба дирати - поручио је Додик.

Примарни циљ је одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, каже Додик и додаје да ће закон ићи у редовну, а не хитну процедуру, како би сви заинтересовани субјекти могли да дају своје сугестије. И поред тога, није извјесно да ће закон на крају бити усвојен, каже Додик, али сматра да ће бити добра основа за политичку и јавну расправу. Додаје да су снажна и јединствена порука Парламента Српске, као и одлучност српских представника у зајединчким институцијама на провођењу скупштинских закључака, значајно ојачали позицију Српске.

- Нисам сигуран да не постоји забринутост Бошњака што се тиче ове ситуације, поготово након манифестације наше одлучности да на нивоу заједничких орагана  поступимо онако како смо одлучили у НСРС. Мислим да је и Бошњацима постало јасно да се треба сјести и разговарати - рекао је Додик.

Додик је на разговор позвао и предсједника СДА Бакира Изетбеговића, иако, каже, није оптимиста када је ријеч о могућности за постизање договора. Некоректним је оцијенио позив Мирка Шаровића да објави на кога је све преношено власништво над спорним пољопривредним земљиштем и ко су корисници концесија, рекавши да не зна на шта је предсједник СДС-а мислио.

- Гдје год постоји узурпација ми ћемо то испитати и јавност ће о томе бити упозната. Мислим да се овдје ради о спекулацији која иде с циљем да се оспоре ове одлуке. Мислим да то није фер од господина Шаровића - каже Додик.

Процес, који је започет на посебној сједници Народне скупштине, није орочен на 60 дана, појаснио је Додик. То је, каже, први рок у којем ће бити поднесен извјештај републичком Парламенту о до тада спроведеним активностима, а не рок за њихов завршетак.

У наредном периоду, СНСД ће одржати састанке у свим градским и општинским одборима странке, али организовати и низ јавних трибина, како би све заинтересоване грађане информисали о предузетим мјерама. Осим тога, у наредних неколико дана требало би да буду финализирани и преговори са Мићом Мићићем о заједничком дјеловању у Бијељини, највио је Додик.