latinica  ћирилица
21/02/2020 |  09:17 | Аутор: СРНА

Расправа о буџету ЕУ трајала цијеле ноћи

Преговори о буџету ЕУ од преко билион евра у наредних седам година трајали су цијеле ноћи, али се мало зна о томе да ли су се лидери 27 чланица Уније приближили договору.

На питање о стању преговора, холандски премијер Марк Руте одговорио је када је ноћас напуштао зграду у Бриселу: "Не знам, мораћемо да сачекамо сутра."

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел, који води самит, одржао је ноћас појединачне састанке са 27 лидера док су групе стручњака радиле на бројевима иза кулиса.

Лидери ће се поново састати у 11.00 часова.

Агенција АП преноси да остаје да се види да ли ће они прећи са ријечи на дјела када је ријеч о политичким амбицијама Европе, попут борбе против климатских промјена и развоја дигиталне економије.

Истовремено, они не могу да дозволе да оставе утисак пред домаћом јавности да се разбацују новцем пореских обвезника у вријеме ограниченог привредног раста.

Са одласком Британије из ЕУ у буџету блока остала је рупа од око 75 милијарди евра у периоду од седам година.

Најављени буџет оквирно износи билион евра, али је то само један одсто укупних домаћих прихода 27 чланица. Дебата се води о расподјели 0,3 одсто планираног новца.

Мишел је дошао на самит са нацртом буџета у износу од 1,074 одсто укупног прихода земаља ЕУ. Европски парламент жели амбициозних 1,3 одсто, а Европска комисија подржава 1,11 одсто.