latinica  ћирилица
20/02/2020 |  21:38 ⇒ 21/02/2020 | 10:31 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српска позива амбасадоре да све у БиХ третирају на исти начин

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у нашем политичком магазину Печат да Српска позива све амбасадоре у БиХ да покушају радити свој посао у складу са законом и Уставом и да све у БиХ третирају на исти начин.

- Ми смо спремни да се понашамо и радимо у складу са законом и Уставом, али се тако мора понашати и друга страна. Шта је са санкцијама за званичнике у Федерацији БиХ јер нису имплементирали више од 30 одлука Уставног суда? Шта је са Мостаром у којем 15 година нема избора? Само се шаљу поруке Српској - рекао је Вишковић поводом порука амбасадора САД у БиХ Ерика Нелсона да Српска не поштује Дејтон и Устав и да ће бити посљедица.

Вишковић је истакао да, ако су амбасадори легалисти, онда би требали да важе исти принципи за све.

Премијер Српске је рекао да одлука Уставног суда о пољопривредном земљишту није у складу са Уставом и Дејтонским споразумом и да би њено провођење значило почетак укидања Српске.

Према његовим ријечима, да Република Српска на овакав начин крши Дејтон, као што то ради ФБиХ, могле би се чути велике оптужбе на њен рачун из међународне заједнице.

Вишковић је нагласио да је ова одлука Уставног суда кап која је прелила чашу, јер не може нико да књижи имовину на БиХ, када она по Уставу БиХ, односно Анексу 4 који је саставни дио Дејтонског споразума, припада ентитетима.

Премијер Српске је нагласио да ова одлука доводи у питање све што је до сада урађено, попут процеса приватизације.

- Довођење у питање приватизације могло би да уведе и Републику Српску и БиХ у нерјешиве проблеме - рекао је Вишковић.

Он је рекао да се једино Срби и Република Српска труде да сачувају дејтонску БиХ у којој би могли мирно да живе Срби, Хрвати, Бошњаци и остали, у којој сви имају једнака права и у којој нико никога не угњетава и не оштећује.

- Ови што се заклињу у БиХ, они својим потезима руше БиХ и тјерају младе људе из БиХ - и Србе и Хрвате и Бошњаке - истакао је Вишковић и додао да се многи у БиХ воде паролом "завади па владај".

Премијер Српске је рекао да су Закључци о антиуставном дјеловању Уставног суда БиХ, које је усвојила Народна скупштина, у Федерацији БиХ дочекани негативно.

Вишковић сматра да би владе Српске и Федерације БиХ, у складу са Уставом БиХ, требало да формирају комисију коју ће чинити стручњаци, како би била утврђена линија разграничења и како би се коначно знало гдје престају и почињу надлежности ентитета.

- Чим су се појавили закључци НСРС, из Федерације су рекли да не желе учествовати у међуентитетском разграничењу, које је дејтонска обавеза. Међутим, ми ћемо, у складу са Закључцима НСРС, послати допис, јер је то требало да буде завршена прије 20 година - рекао је он.

Вишковић је навео да је дефинисања међуентитетске линије разграничења интерес грађана оба енитета, јер би им то омогућило да остварују своја Уставом и законом загарантована права.

- Утврђивање међуентитетске линије разграничења није никакв хир, већ потреба грађана - нагласио је премијер Српске.

Вишковић је рекао да не зна зашто се лидери СДС-а Мирко Шаровић и ПДП-а Бранислав Бореновић нису појавили на састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са представницима Срба у институцијама БиХ и парламентарних странака из Републике Српске у Источном Сарајеву, као и да они то треба да објасне грађанима.

- Овдје није ништа ускраћено ПДП-у и СДС-у или некој партији у Српској. Ово је био почетак укидања Републике Српске и они су подржали закључке Народне скупштине и то су морали јер је њихово изборно тијело Република Српска - додао је он.

Креирана онлајн платформа "Бизнис Српска"

Предсједник Владе Српске рекао је да је Влада креирала онлајн платформу "Бизнис Српске" за инвестиције, на којој су представљени природни ресурси Републике.

- Ријеч се о материјалу који се сваки дан иновира. Поносан сам на овај материјал - истакао је Вишковић и додао да је ово први пут да Српска има овакав материјал на енглеском, руском, српском и њемачком језику, који је доступан свим потенцијалним инвеститорима.

Он је навео да ће посредством представништава и привредних комора, материјал бити дистрибуисан како би потенцијалним инвеститорима показали чиме располаже Република Српска у сфери пољопривреде, енергетике, бањског туризма, прерађивачке индустрије.

У презентацију су уврштена и законска рјешења Републике Српске и могућност да инвеститори министарствима упуте одређена питања. Садржан је и водич на који начин се могу регистровати предузећа, а бесплатно су презентовани и привредни капацитети Српске из разних области.

Премијер Српске је најавио да ће крајем марта у Администарстивном центру Владе бити одржан састанак о позицији привреде и правцима даљег развоја са стотињак учесника са оба јавна универзитета, највећим привредницима из Српске, представницама институција, чији је циљ креирање неколико мјера и закључака о корацима који ће домаћу привреду још брже и боље да позиционирају у европским и регионалним оквирима.

Вишковић је за 4. септембар најавио међународну конференцију у Бањалуци на којој ће бити презентовани потенцијали Српске.