latinica  ћирилица
20/02/2020 |  17:24 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Станивуковић тешко увриједио сва слијепа лица у Српској

Градска организација слијепих и слабовидих лица Источно Сарајево саопштила је да је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић изјавом да су "посланици скупштинске већине слијепци" и да не знају шта раде и куда иду, тешко увриједио сва слијепа лица у Српској.
Драшко Станивуковић (фото: banjaluka.net) -
Драшко Станивуковић (фото: banjaluka.net)

- У обраћању на ванредној сједници 17. фебруара поводом одлуке Уставног суда БиХ о стављању ван снаге Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, обраћајући се посланицима скупштинске већине рекли сте: `Ви сте слијепци, а као сви слијепци не знате шта радите и куда идете`. Не знамо, нити нас занима да ли сте овим увриједили посланике владајуће већине, али знамо да сте оваквом изјавом тешко увриједили сва слијепа лица у Српској - наведено је у отвореном писму.

Осим Градске организације слијепих и слабовидих лица из Источног Сарајева, иза отвореног писма Станивуковићу стала је и Међуопштинска организација слијепих и слабовидих из Билеће, уз подршку Слијепих и слабовидих Републике Српске.

У писму је наведено да из Станивуковићеве изјаве произилази да су слијепи људи глупи, неуки, друштвено некорисни и да се могу сврстати у друштвени отпад или социјални муљ, што свакако није тачно.

- Млади господине, сматрамо да би требало да знате да су многи слијепи људи у Републици Српској породични, добри родитељи, уважени и поштовани људи у својим локалним заједницама који својим радом у многим доменима друштвеног стварања дају пуни допринос развоју и добробити нашег друштва - истакнуто је у писму.

У писму се додаје да би сваки иоле просјечно образован човјек, што се очекује и од Станивуковића, требало да зна да су кроз историју слијепи људи давали велики допринос просвјети, култури, науци и развоју друштава у којима су живјели.

- Требало би да знате да је европска култура, нарочито европска књижевност, настала на темељу дјела античког слијепог грчког пјесника Хомера, такође би требало да знате да је, поред наше Српске православне цркве и Вука Караџића, највећи допринос очувању српског националног идентитета дао слијепи пјесник и гуслар Филип Вишњић, чије име и непревазиђено дјело и данас слави и обиљежава српски народ - поручују из ових организација.

У писму се истиче да су многи слијепи људи уважени универзитетски професори, те научни и друштвени радници, признати и поштовани у друштву.

- Да ли знате да су у француској Влади, чији је премијер био Жак Ширак, била три слијепа министра и ником није падало на памет да им смета што имају слијепе вође, нити су се питали куда их то слијепе вође воде - наведено је у отвореном писму Станивуковићу.

У писму се додаје да међу слијепима Републике Српске данас има не тако мали број лица која су ослијепила усљед рањавања, као борци Војске Републике Српске, међу којима је и предсједник овог савеза Бранко Сузић.

- Да ли по Вама и они не знају шта раде и куда иду? Подсјетићемо Вас само на ријечи великог црногорског владике, пјесника, филозофа, владара и најумније српске главе Петра Петровића Његоша који је, обраћајући се слијепом игуману Стефану рекао: `Ти нијеси слијеп игумане док си тако уман и паметан, будале су код очију слијепе, који виде, ал залудо виде` - истакнуто је у отвореном писму.

Из удружења слијепих и слабовидих подсјећају Станивуковића и на велике свјетске музичке звијезде које су такође биле слијепе, што није сметало милионима поклоника музике широм свијета да се њима одушевљавају.

- Млади господине, није нам јасно да ли сте нас свјесно или несвјесно увриједили, искрено се надамо да је у питању оно друго, али најмање што очекујемо од Вас јесте да се за овај гаф јавно извините слијепим грађанима Републике Српске. Не би било згорег да се, када се за то укаже прилика, у Скупштини заложите за статусна и компензациона права слијепих и слабовидих лица која још за нас нису на жељеном нивоу - закључује се у писму.