latinica  ћирилица
20/02/2020 |  15:38 ⇒ 15:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Круна из 18 вијека, нађена у Холандији, враћена Етиопији

Ријетка, изузетно вриједна круна из 18. вијека, која је била украдена враћена је данас Етиопији, јавио је АП.

Круна је нађена у Холандији прије двадесет година, а влада те земље посредовала је у примиопредаји јер је увјерена да јој је то била дужност, наведено је у саопштењу владе.

- Ово је историјски дан за нас. Ја још не знам како су круна и још неки предмети украдени и однесени из Етиопије - изјавио је етиопски министар културе и туризма и додао да су украдени још неки предмети из цркве укључујући и један крст.

Етиопија као и друге афричке земље инсистира да се врате артефакти из музеја и приватних киолекција широм свијета. Прошле године је Национални војни музеј Велике Британије најавио да ће вратити Етиопији два прамена косе цара Теодороса који је био веома поштован владар.

Холанска влада је у саопштењу написала да је круна власништво Етиопске православне цркве и да је нестала из православне цркве Светога тројства у мјесту Челокот. Круна је годинама била у посједу Ширака Ашава, Холанђанина етиопског поријекла, који се прошле године обратио министарсту иностраних послова преко детектива специјализованог за проналажење скупоцјених предмета.

- Ашав нам је казао да му је неко дао круну и замолио да је чува, а када је схватио да потиче из Етиопије одбио је да је врати - казао је министар културе.

Круна је сада изложена у Националном музеју Етиопије у Адис Абеби, а затим ће бити враћена у цркву у Челекоту којој припада.

Примопредаји круне присуствовала је и министарка за спољну трговину Сигрид Каг која је рекла да су почаствовани и одушевљени што су били у могућности да олакшају враћање артефакта власнику.