latinica  ћирилица
20/02/2020 |  12:40 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Тегелтија: У заједничким институцијама БиХ у складу са закључцима НСРС (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да ће српски представници у заједничким институцијама БиХ радити управо онако како је то утврдила Народна скупштина Републике Српске у својим закључцима усвојеним 17. фебруара на посебној сједници одржаној поводом антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Радићемо управо онако како је то утврдила Народна скупштина Републике Српске и послије овог разговора мислим да ће бити боља координација са људима који представљају Републику Српску у заједничким институцијама - рекао је данас Тегелтија након састанка српског члана Предсједништва Милорада Додика са представницима Срба у институцијама БиХ и парламентарних странака из Републике Српске у Источном Сарајеву.

Он је додао да ће оваква врста састанака бити настављена, те да је договорено да буде формирано координационо тијело које ће координирати представнике из Републике Српске, министарстава, агенција, који су на састанку указали да таква координација недостаје.

- Што се тиче Савјета министара и мене као предсједавајућег, ја ћу се понашати онако како је закључено на сједници Народне скупштине Српске - истакао је Тегелтија.

На питање новинара како ће се то одразити на рад Савјета министара, пројекте у области економије, као и саме грађане, Тегелтија је поручио да грађани ни на који начин неће бити угрожени.

- Што се тиче Савјета министара, све одлуке које је требало да буду донесене у вези са економијом и пројектима су донесене. Уколико се појави потреба у будућности, разматраћемо сваку појединчно - рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да Савјет министара у области економије има координирајућу улогу.

- Савјет министара у тој области има мали број овлаштења. Ми ћемо наставити да сарађујемо са ентитетским премијерима и пословном заједницом покушавајући да креирамо рјешења, али највећи број рјешења када је ријеч о економији је на ентитетима, који имају капацитете да доносе одлуке - појаснио је Тегелтија.

На питање да ли су почели разговори о усвајању буџета институција БиХ за ову годину, будући да сљедећи мјесец истиче одлука о привременом финансирању, Тегелтија је рекао да се о буџету разговара и да би Министарство финансија и трезора до краја фебруара требало да "изађе" са првом верзијом буџета.

- Наравно, и одлука о буџету и све друге одлуке зависиће од тога како се будемо кретали кроз ову кризну ситацију у којој се сад налазимо - закључио је предсједавајући Савјета министара.

Повезане вијести:

Додик: Финализујемо приједлог закона о Уставном суду БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Ништа тајно није урађено; Рјешења су корисна за све, па и Бошњаке (ВИДЕО)