latinica  ћирилица
20/02/2020 |  10:32 ⇒ 11:16 | Аутор: Index.hr

Енглеска: Пронађена стара масовна гробница, сви преминули од исте болести (ВИДЕО)

У Енглеској је између 1348. и 1349. године, у мање од двије године, због куге, познате под називом - црна смрт, умрло скоро пола становништва.
Стара гробница у Енглеској - Фото: Screenshot/YouTube
Стара гробница у ЕнглескојФото: Screenshot/YouTube

У великим средњовјековним енглеским градовима рађене су масовне гробнице како би се могла смјестити сва тијела, а сада је једна таква гробница откривена и у малом сеоском мјесту у Линколнширу.

Према новом истраживању објављеном у часопису Antiquity, у опатији Торнтон пронађена је средњовјековна масовна гробница у којој се налазе посмртни остаци 48 особа, међу њима је 21 дијете.

Сва тијела покопана су у периоду од неколико дана, а радници тадашње средњовјековне болнице која се налазила у склопу опатије Торнтон пажљиво су око сваког тијела омотали гробну тканину и укопали их размакнуто једно од другога, пише Си-Ен-Ен.

Научници вјерују да су неки обољели побјегли из пренасељених градова и градских болница у удаљена сеоска мјеста како би на крају умрли у опатији.

Након анализе зуба који су припадали 16 посмртних остатака утврђено је да су жртве обољеле од Yerisinije pestis, бактерије која узрокује кугу. Опатија Торнтон основана је 1139. године у селу Линколншир, а затворио ју је Хенрик VIII 1539. године.

- Средњовјековне болнице већином су биле вјерске установе које су пружале разне услуге, укључујући помоћ ходочасницима, сиромашнима, болеснима и људима на самрти. Ради се о друштву које је прије свега цијенило "правовјерну смрт" и очекивало се да ће преминули бити умотани у посебне тканине и покопани уз црквене обреде. Упркос тако тешким временима, брига којом су сахрањивали мртве говори колико су озбиљно схватали своје дужности. Опатија Торнтон је била једно од посљедњих мјеста за које се знало да ће мртви бити правилно покопани - написали су аутори истраживања.