latinica  ћирилица
20/02/2020 |  08:01 ⇒ 09:58 | Аутор: sputniknews.com

Трамп понудио помиловање Асанжу - услов Русија?

Амерички предсједник Доналд Трамп понудио је да помилује Џулијана Асанжа, ако каже да Русија није била умијешана у цурење имејлова током предсједничких избора 2016. године, рекао је свједок на саслушању пред судом у Лондону, гдје се говорило о саслушању о изручењу оснивача Викиликса САД, заказаном за сљедећу недјељу.
Џулијан Асанж (Image Courtesy: medium.com) -
Џулијан Асанж (Image Courtesy: medium.com)

Асанжов адвокат Едвард Фицџералд позвао се, пред Прекршајним судома у Вестминистеру, на изјаву свjедока, бившег америчког републиканског конгресмена Дене Рохрабахера, који је посjетио Асанжа 2017. године у амбасади Еквадора, и навео да га је предсjедник послао да понуди помиловање, пренио је синоћ Ројтерс.

Услов за помиловање је, према Рохрабахеровој изјави, да се Асанж сагласи са тврдњама САД да Русија није била умешана у цурење и-мејлова који су нанели штету председничкој кампањи демократског кандидата Хилари Клинтон.

Бијела кућа: Потпуна лаж

Како наводи Би-би-Си, судија Ванеса Баретсер пресудила је да је свједочење прихватљиво, док Бијела кућа тврди да је то "потпуна измишљотина и лаж".

Портпарол Бијеле куће Стефани Гришам изјавила је да "предсједник једва и да познаје Дану Рохрабахера, осим што је бивши конгресмен".

- Никада није разговарао са њим о тој теми, или скоро о било којој теми. То је потпуна измишљотина и потпуна лаж - рекла је Гришам.

Низ и-мејл порука на штету Демократске странке и тадашње предсједничке кампање Хиллари Клинтон хаковани су прије него што их је 2016. објавио Викиликс, три дана прије конвенције Демократске странке у Филаделфији.

Асанжу пријети 175 година затвора

Тада је објављено више од 20.000 пиратских говорних порука са налога седам званичника демократа, из којих се види неповјерење и презир врха странке према бившем ривалу Хилари Клинтон у трци за предсједничку номинацију, Бернију Сандерсу.

ЦИА је крајем 2016. године саопштила да су откривени појединци повезани са руском владом, који су омогућили хаковање хиљада и-мејлова Демократског националног комитета, шефа изборног штаба Хилари Клинтон и оних које је објавио Викиликс.

Асанж се у судници у којој су изнете тврдње о наводној могућности помиловања, појавио путем видеолинка из затвора у Лондону.

Он се налази у лондонском затвору Белмарш уочи рочишта о изручењу које почиње овог мјесеца.

Суд у Британији га је у септембру прошле године осудио на 50 недјеља затвора због кршења услова кауције док је био у егзилу у амбасади Еквадора у Лондону.

САД га терете по 18 тачака оптужнице - од којих 17 на основу Акта о шпијунажи - због намјере да прибави и објави повјерљиве дипломатске и војне документе.

Ако буде у САД осуђен за шпијунажу и издају објављивањем тајних државних докумената, пријети му казна и до 175 година затвора, преноси Танјуг.