latinica  ћирилица
18/02/2020 |  11:52 | Аутор: СРНА

Искушења у Црној Гори - реприза сценарија из Украјине

Русија и Руска православна црква су уз Српску православну цркву у њеној борби против тешких искушења која су је задесила, посебно у Црној Гори, поручио је у Београду предсједник Одјељења за спољне црквене послове Московске патријаршије митрополит Иларион.
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић) -
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић)

- Нека Господ чува Србију, српски народ и СПЦ, која данас пролази кроз период тешких искушења, посебно у Црној Гори - поручио је миторполит волоколамски Иларион на синоћњем представљању своје књиге "У шта вјерују хришћани" у крипти Спомен-храма Светог Саве.

Он је навео да су искушења која су задесила СПЦ у Црној Гори реприза приче која се прије годину дана дешавала у Украјини, када је тадашњи украјински предсједник умислио да може створи нову цркву, али је претрпио пораз, објављено је на сајту СПЦ.

- Данас се нешто слично догађа у Црној Гори, гдје су власти усвојиле дискриминаторски закон који омогућује да се храмови одузимају од канонске Српске цркве и дају коме било. Власт се окренула против свог народа и народ је изашао на улице. И ми видимо у Црној Гори на десетине хиљада људи који подржавају своју цркву - рекао је митрополит Иларион.

Митрополит Иларион је пожелио да се што прије заврши овај тешки налет искушења која захватају православну цркву у различитим земљама, прво Руску православну цркву /РПЦ/, а потом и СПЦ, гдје властодршци покушавају да управљају црквом и стварају цркву по свом нахођењу.

- Али, Цркву је створио сам Господ Бог. А, чувар Цркве је црквени народ који је сада изашао на улице - нагласио је митрополит Иларион.

Говорећи о завршетку радова на Храму Светог Саве, у чему учествују и руски умјетници, митрополит Иларион је изразио задовољство што ће та светиња ускоро бити завршена не само споља, него и изнутра.

- То ће бити, не само изузетни споменик хришћанског грађевинарства и архитектуре, него и хришћанске ликовне умјетности. Јако сам срећан што РПЦ и Русија дају свој допринос украшавању овог величанственог храма и што имам ту част да учествујем - рекао је митрополит Иларион.

Говорећи о својој књизи "У шта вјерују хришћани", митрополит Иларион је навео да се труди да на најсложенија богословска питања одговори максимално једноставно па се у овом дјелу дотиче основних богословских истина /догми/ на којима се заснивају православно богословље и црква.

Он је као примјер једне од црквених догми навео да је Исус Христос преузео на себе људско тијело, ум и душу, што се директно односи на лично спасење и судбину човјека у вјечности.

Књига "У шта вјерују хришћани" представља савремени катихизис исписан на 300 страница са фотографијама и у 66 цјелина, у издању Подворја Српске патријаршије у Москви и издавачке куће "Православац" из Шапца, а превео ју је епископ моравички Антоније.

Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј је, говорећи о књизи, истакао да је митрополит Иларион многе богословске теме обрадио и приказао на задивљујући начин, указујући да се данас заборавља да богословља нема без и ван цркве, нити без личног и саборног искуства.

- Имамо проблем да велики број људи чезне за Христом и истином Божијом и осећа да му је живот празан без Бога, али не зна како да се сретне са живим Богом. Да би се то десило неопходна је поучна реч Цркве... Ми данас, какви год да смо, слаби или маловерни, морамо бити апостоли Христови у малом - указао је епископ бачки Иринеј.

Епископ Иринеј је нагласио да катихизис митрополита Илариона представља свјесни и својеврсни дијалог са образованим савременим младим човјеком који је свјесно и несвјесно жедан и гладан Бога и да зато наслов књиге "У шта вјерују хришћани" нуди одговор на то питање.

Доцент Православног богословског факултета Универзитета у Београду јереј Зоран Деврња истакао је да књига митрополита Илариона, који је носилац почасног доктората Богословског факултета у Београду, представља успјешан покушај да се област догматског богословља учини доступном модерном, просјечно вјернику.

Деврња је навео да књига "У шта вјерују хришћани" има карактер поступног приручника намијењеног сваком ко је заинтересован да се упозна о основним истинама хришћанског вјеровања и облицима живљења по тој вјери, а слиједи логику откривењске хронологије.