latinica  ћирилица
18/02/2020 |  11:37 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Стојан Врањеш најбољи фудбалер Српске, Бори Милутиновићу повеља "Миљан Миљанић"

Најбољи фудбалер Републике Српске за 2019. годину је капитен Фудбалског клуба Борац Стојан Врањеш.

У кристалној сали Хотела "Босна" у Бањалуци одржан је "Девети Дан фудбала Републике Српске", на којем су поред најбољег фудбалера Српске додијељена и друга бројна признања.

Специјално признање амбасадор фудбала отишло је у руке прослављеног фудбалера и некадашњи селектор Србије Младена Крстајића.

Највриједније признање Фудбалског савеза Републике Српске носи име некадашњег предсједника Републике Српске и фудбалских савеза Републике Српске и БиХ – "Доктор Милан Јелић", а додјељује се за животно дјело, припало је Милораду Лалету из Источног Сарајева.

 Златна повеља "Миљан Миљанић" припала је легендареном тренеру Бори Милутиновићу.

Најбољи судија у 2019. години је Дражен Марић из Бијељине, а од ове године награда носи име по Ратку Крагуљу, некадашњем југословенском арбитру који је судио и на међународној сцени и један је од пионира бањалучког фудбалског суђења.

Фудбалски савез Републике Српске додијелио је  посебну захвалницу за подршку младим људима, фудбалу и будућности спорта,а њен добитник је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

За најбољу фудбалерку проглашена је Софија Крајшумовић, фудбалерка Радника из Бијељине, омладинска репрезентативка БиХ.

За најбољег играча у малом фудбалу проглашен је Дејан Павловић, члан бањалучког Полицајца.

Признање најбољег фудбалског радника – награда "Илија Пантелић" припала је Милораду Субићу из Дервенте.

Најбољи тренер у 2019. години јесте Бранислав Крунић, Шеф стручног штаба  Фудбалског клуба Борац из Бањалуке.

 Највеће одликовање, Златну плакету, Фудбалски савез Републике Српске ове године додијељено је  петорици истакнутих фудбалских прегалаца, који су, свако на свој начин, обиљежили 2019. годину, али и дали велики допринос у развоју и афирмацији фудбала Републике Српске.

Добитник Златне плакете је Звездан Терзић, генерални директор Фудбалског клуба Црвена звезда из Београда. Највеће одликовање ФСРС добија и Милорад Вучелић, предсједник Фудбалског клуба Партизан из Београда. Фудбалски клуб Војводина има посебан однос с Бањалуком и Борцем, а предсједник “старе даме” из Новог Сада Војислав Гајић је добитник трече Златне плакете коју ФСРС данас додјељује. Четврта злазна плакета ФСРС иде у Сјеверну Македонију, у руке Зорана Смилеског, тренера који је Борцу донио једини европски трофеј – Митропа куп 1992. године. Још једна златна плакета Савеза основаног 5. септембра 1992. године додјељује се Дарку Милуновићу, предсједнику Фудбалског клуба Рудар Приједор из Приједора.

Награду за најперспективнијег играча Републике Српске која носи име по Срђану Качару, некадашњем талентованом играчу бањалучког Борца и Партизана, добио је Владимир Брадоњић, првотимац Радника из Бијељине.