latinica  ћирилица
18/02/2020 |  10:48 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Човић: Вријеме да стране судије оду из Уставног суда БиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да ова странка подржава приступ да држављани БиХ морају бити у свим институцијама извршне, законодавне и правосудне власти, па и у Уставном суду БиХ, те да је дошло вријеме да стране судије морају отићи из те правосудне институције.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Он је нагласио да у БиХ постоји много ствари које је потребно реформисати, а једна од њих је комплетно подручје правосуђа и Уставни суд.

- Чињеница је да три представника међународних институција већ више од 20 година егзистирају у Уставном суду и да је дошло вријеме да БиХ мора у том суду имати девет представника три конститутивна народа. Да би се то десило морамо донијети адекватне законе у парламентарној процедури и за то нам је потребан консензус - изјавио је Човић за ТВ Херцег-Босне.

Човић је навео да је потребно схватити да БиХ, ако жели да буде дио европских интеграција, не може бити дио протектората.

Према његовом мишљењу, ситуација настала посљедњих дана око Уставног суда БиХ, биће мотив да се покрену и друге реформе.

- Хрватски народни сабор и ХДЗ БиХ стајаће иза приступа да држављани БиХ морају бити у свим институцијама извршне, законодавне и правосудне власти, па и у Уставном суду БиХ - навео је Човић.

Коментаришући оптужбе да заједно са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком руши БиХ, Човић је навео да се позивањем на поштивање Устава БиХ никако не може рушити, али да има много оних који желе да је БиХ само њихова земља.

- Тај њихов патриотизам и пробосанска опредјељења су ништа друго него брутално дијељење односа на начин да се она дезинтегрише и остане под управом неких међународних институција како би се њима олакшало да дођу до онога што зову грађанском земљом, а томе би могли додавати пуно других ствари - поручио је Човић.

Лидер ХДЗ-а је нагласио да БиХ може бити само заједница уставно једнака три конститутивна народа, представљена кроз легитимне представнике.