latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка суспендује изградњу кампова за мигранте

Влада Грчке суспендоваће хитан план изградње прихватних центара на острвима у близини турске обале како би отворила преговоре са тамошњим локалним властима које се томе оштро противе,

Министар за миграције Нотис Митаракис изјавио је да је план који је најављен прошле недјеље одложен док не буду размотрени захтјеви власти на острвима Лезбос, Киос, Самос, Лерос и Кос.

Влада наводи да жели да замијени постојеће пренасељене кампове затвореним објектима и додаје да је већ издала налоге за апропријацију.

Становници Лезбоса су, међутим, организовали протесте и блокирали путеве, страхујући да би нови прихватни центри могли да буду додатни терет за њихове мале заједнице.

Према споразуму између Европске уније и Турске из 2016. године, Лезбос и четири друга острва користе се као природна граница за мигранте који покушавају да дођу до копненог дијела Грчке, која је чланица Уније.

Резултат таквог споразума је озбиљна пренасељеност у постојећим камповима на тим острвима и, по ријечима званичника УН, ужасни услови за живот миграната.