latinica  ћирилица
17/02/2020 |  09:59 | Аутор: СРНА

"Москва може произвести пројектиле за шест мјесеци"

Русија може да произведе пројектиле средњег и краћег домета у року од шест мјесеци уколико САД предузму кораке ка развоју, производњи и размјештању таквих пројектила у трећим земљама, изјавио је предсједавајући Комитету за одбрану у Савјету Руске Федерације Виктор Бондарев.
Тестирање руског пројектила  (Фото: Russian Eastern Military District Press Office/TASS) -
Тестирање руског пројектила (Фото: Russian Eastern Military District Press Office/TASS)

Он је рекао да Русија може да попуни празнину коју је изазвао недостатак пројектила краћег и средњег домета, с обзиром на опрему коју имају руске фабрике, научни потенцијал војних института и бироа за дизајн.

Бондарев је истакао да постоји могућност да Русија неће моћи брзо да произведе нови пројектил, али да је могуће извршити тестирање у року од шест до 12 мјесеци.

Предсједавајући комитету подсјетио је да Русија тренутно посједује системе противваздушне одбране "С-300" и "С-400", те да се може бранити, јавио је ТАСС.

Руски сенатор вјерује да постоје опције да се поново преговара о Споразуму о ракетама средњег домета /ИНФ/ и не искључује могућност да се друге државе придруже новом споразуму.

"Ја заговарам нове преговоре у вези са овим Споразумом, али не под тешким условима. О споразуму се мора преговарати под условима једнакости, укључујући пребројавање свих пројектила у земљама које имају капацитет за производњу и размјештање, уз даљу глобалну контролу", додао је Бондарев.