latinica  ћирилица
12/02/2020 |  15:09 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

За мост у Српским Топлицама 3,4 милиона КМ (ФОТО)

У бањалучком насељу Српске Топлице данас је озваничен почетак изградње моста преко ријеке Врбас, за који је из градског буџета издвојено 3.450.000 КМ.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изразила је задовољство значајним инвестиционим пројектима који су реализовани или је њихова реализација у плану у Бањалуци.

- Влада Републике Српске у складу са својим могућностима помаже и подржава инфраструктурне пројекте општина и градова, а Бањалука је прави примјер предузетне локалне власти. Не памтим када је за овако кратко вријеме реализовано оволико пројеката - рекла је Голићева.

Голићева је напоменула да се у Бањалуци не раде пројекти само у градском језгру, него и на периферији, приградским насељима и селима, како би грађанима био омогућен нормалан живот.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да ове активности стварају услове за остварење визије четири нова моста у пет година, уз нови зелени мост, мост у насељу Чесма, те мост у насељу Долац, чији се почетак изградње очекује крајем љета.

- Овим мостом ћемо направити још једну тачку спајања источног и западног транзита, те омогућити растерећење и убрзање саобраћаја - рекао је Радојичић новинарима.

Радојичић је навео и да ће у овом насељу бити ослобођен простор код бањског комплекса, који ће бити реконструисан, па ће цијели амбијент добити нови изглед.

- Постојећи мост, који је до сада кориштен за саобраћај и веома је лошег профила, постаће амбијентални пјешачки мост за рекреацију - најавио је Радојичић.

Извођач радова у Српским Топлицама је конзорцијум предузећа "Козарапутеви" и "Приједорпутеви".

Директор "Козарапутева" Дејан Гаковић очекује да ће рок за завршетак радова од 10 мјесеци бити испоштован, те да би требало да буду завршени и раније, уколико временски услови то дозволе.

- Изградња сваког моста је специфична, те ће најтеже бити спојити двије обале, а то највише зависи од врмена. Надам се да неће бити пуно кише у почетној фази радова - рекао је Гаковић.