latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:28 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

Савчић: Оптужница је измишљена, не осјећам се кривим

Некадашњи командант 65. заштититног, моторизованог пука Војске Републике Српске генерал Миломир Савчић изјаснио се пред Судом БиХ да није крив по оптужници Тужилаштва БиХ која га терети за, како је наведено, помагање у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Према ријечима одбране, Савчићу је укинута забрана обављања дужности предсједника Борачке организације Републике Српске,али му је и даље забрањено да наступа у медијима у дијелу који се односи на предмет суђења, те да напусти БиХ. Раније је наложено одузимање Савчићевих путних исправа.

- Оптужница је измишљена, не осјећам се кривим - рекао је Савчић.

Одсјечним, војничким гласом генерал потпуковник Војске Републике Српске, рекао је шта мисли о оптужници, показао је завидну енергију и спремност да докаже да је са својим 65. моторизованим пуком кроз рат прошао чиста образа и руку.

Наводно учешће у "помагању" онога што Тужилаштво зове геноцидом у Сребреници, спорно је јер је Савчић, 13. 14. и 15. јула 1995. године био најмање 50 километара удаљен од Нове касабе која се наводи у оптужници. Конкретно, био је на Трескавици потом и на Борикама гдје је са својим војницима заустављао нападе снага тзв. АРБиХ.

- То је само једна од чињеница које ћемо користити и мислим да та чињеница ни за Тужилаштво није спорна. Суштинска борба Тужилаштва и одбране биће у том субјективном односу - Да ли је генерал Савчић на било који начин учествовао у планирању онога што се дешавало у Сребреници и да ли је имао свијест шта ће бити са заробљеницима - навео је Миодраг Стојановић, бранилац генерала Савчића.

Одбрана је већ добила прву битку.

Суд БиХ уважио је њихову жалбу и укинуо Савчићу забрану обављања дужности предсједника БОРС.

- Могу да обавијестим јавност да генерал Савчић остаје предсједник Борачке организације Републике Српске - поручио је адвокат Стојановић.

Горан Рогић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске, сматра да ће Савчић доказати невиност.

- Заиста сматрам да ће Савчић, у поступку пред Судом, доказати да је невин. Драго ми је да нису имали упориште, што је забрана укинута и што ће нас генерал Савчић и даље водити - истакао је Рогић.

Суђење генералу Савчићу могло би да почне до краја фебруара након што буде именовано трочлано судско вијеће. Тада ће се знати с којим доказима и свједоцима располаже тужилаштво а с којим одбрана. Већ је извјесно да ће се одбрана позивати на објављене документе из тајних британских служби која недвосмилено потврђују да Срби нису планирали да заузму Сребреницу и почине масован злочин над Бошњацима.