latinica  ћирилица
07/02/2020 |  13:54 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Турске специјалне снаге ускоро у Идлибу

Турска размјешта специјалне снаге на посматрачке положаје у безбједносној зони у покрајини Идлиб, јавила је турска новинска агенција Анадолија.
Идлиб (Фото:AP Photo/Syrian Civil Defense White Helmets) -
Идлиб (Фото:AP Photo/Syrian Civil Defense White Helmets)

У извјештају се наводи да је конвој од 150 камиона са припадницима специјалних снага, војном опремом и муницијом стигао до јужне турске покрајине Хатај, одакле ће наставити даље ка Сирији.

Власти у Анкари раније су саопштиле да су петорица турских војника и троје цивила погинули у ваздушним нападима снага које се боре на страни сиријског предсједника Башара ел Асада.

Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном у сриједу, 5. фебруара, а једна од главних тема био је недавни напад на турске војнике у Идлибу.

Према ријечима турског предсједника, напад на турске војнике, "који су размјештени како би спријечили сукобе у Идлибу", угрозио је заједничке напоре са циљем одржавања мира у Сирији.

Ердоган је касније изјавио да је рекао Путину да изврши притисак на Асада да прекине офанзиву у Идлибу, гдје се налази тампон-зона у вези са чијим успостављањем су се договориле Турска и Русија, подсјетио је "Спутњик".

Турска, Русија и Иран су гаранти примирја у Сирији, а 2017. године су се сагласили у вези са формирањем безбједносних зона ради смиривања сукоба у тој земљи.