latinica  ћирилица
27/01/2020 |  22:37 | Аутор: СРНА

У Приједору одржан Светосавски добротворни бал

У организацији Кола српских сестара вечерас је у Приједору одржан Светосавски добротворни бал са којег ће нето приход бити усмјерен за помоћ породици Биљане Кричковић, мајци троје малољетне дјеце из Гареваца, код овог града.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Око три стотине Приједорчана, углавном просвјетних радника, присуствовало је овом догађају у хотелу "Приједор", чиме је настављена традиција организовања ове манифестације у граду на Сани.

Предсједник Кола српских сестара Јадранка Мијић изјавила је новинарима да је ово трећи пут како је ова организација домаћин светосавског бала који има добротворни карактер.

- Веома смо задовољни резултатима које су имала два претходна бала, будући да смо добротворним прилозима успјели да саградимо кућу вишечланој породици Милинковић из Црне Долине - истакла је Мијићева.

Она је додала да је цијена улазнице за вечерашњи бал била 15 КМ, да ће на балу бити послужене хуманитарне крофне, а у једној ће бити скривен златник са утиснутим ликом Светог Саве.

- Укупан нето приход биће усмјерен за помоћ породици Биљане Кричковић, мајци троје малољетне дјеце из Гареваца код Приједора. Отац, хранитељ породице је прошле године погинуо приликом сјече дрва и вјерујемо да ћемо успјети да скупимо средства и помогнемо изградњу дијела њихове породичне куће - рекла је Мијићева.

Балу је присуствовао и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који је истакао значај ове манифестације, додајући да је Свети Сава "ознака једне духовне вертикале и водилица за српски народ како живјети и како градити будућност".

- Искрено се надам да ће ове лијепе манифестације трајно да живе у нашем граду - рекао је Ђаковић.

Светосавске духовне и свјетовне свечаности у Приједору почеле су 1891. године и та традиција, са прекидима, одржала се до данас.

У уводном програму Светосавског бала учествовали су чланови Српског пјевачког друштва "Вила", чланови Удружења за очување и његовање традиције из Приједора, глумац Позоришта Приједор Деан Батоз и група "Носталгија".