latinica  ћирилица
27/01/2020 |  20:07 ⇒ 21:06 | Аутор: СРНА

Епископ Јоаникије: Његовати вриједности које је завјештао Свети Сава

Срби су кроз сва бурна времена историје његовали духовне и културне вриједности које им је завјештао Свети Сава, истакао је Његово преосвештенство епископ будимљански-никшићки Јоаникије, благосиљајући вечерас Светосавску академију у Бијелом Пољу.
Епископ Јоаникије  (Foto:in4s.net) -
Епископ Јоаникије (Foto:in4s.net)

- Тако смо утврђивали своје јединство засновано на Јеванђељу и изграђивали препознатљиви српски идентитет. И данас, окупљени око наших светиња и светитеља, слиједимо заповијести Светог Саве да, чувајући чистоту и љепоту свете православне вјере, удостојимо се звања вјерних синова и кћери Оца нашега небескога - рекао је владика Јоаникије.

Епископ је нагласио да се прослављајући Савиндан истовремено прославља осам вијекова од крунисања по православном обреду краља Стефана Првовјенчаног, кога је Свети Сава вјенчао на краљевство у манастиру Жича 1220. године.

- Прије осам вијекова ми смо са пуним достојанством ушли у заједницу просвећених православних народа и угледних држава тадашњег цивилизованог свијета. Када се осврнемо уназад на протекле вијекове дивимо се стваралачкој енергији којом нас је осјенио Свети Сава, а која је подигла светитеље, мудраце, велике људе од знања и пера, витезове Христовог крста и родољубља од Косова до Мојковца и Кајмакчалана, од Јасеновца до мученичких Кошара - нагласио је владика Јоаникије.

На Светосавкој академији у Бијелом Пољу изведен је богат духовно културни програм у којем су учествовали црквени хорови, драмски умјетници, народни гуслари и дјеца из школа вјеронауке.