latinica  ћирилица
27/01/2020 |  10:54 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

У Берковиће уложено 19 милиона КМ

Од 2006. године до данас у општину Берковићи уложено је, по различитим основама, око 18 милиона КМ, док је око милион и по КМ пласирано кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и фондове којима ова банка управља.
Општина Берковићи - Фото: РТРС
Општина БерковићиФото: РТРС

У Влади Републике Српске Срни је речено да је 2018. и 2019. године у унапређење система водоснабдијевања уложено 120.000 КМ, те 200.000 КМ за унапређење путне инфраструктуре.

У оквиру програма рехабилитације магистралних и регионалних путева у Републици Српској у 2011. години изведени су радови на рехабилитацији дионице регионалног пута на подручју Берковића Р-427 До-Кривача, у укупној дужини од 41,92 километара, а вриједност радова била је 6.339.044 КМ.

У завршној фази је експропријација непокретности за изградњу регионалног пута Невесиње-Берковићи, а након завршеног поступка експропријације, прибављања грађевинске дозволе и завршетка тендерске процедуре за избор извођача радова пиступиће се његовој изградњи.

Овај пројекат дијелом се финансира из грант средстава холандске владе, око 2,8 милиона евра, и властитих средстава Јавног предузећа "Путеви Републике Српске".

Из Економско-социјалне компоненте за општину Берковићи одобрено је око 600 хиљада КМ.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида и запошљавање одобрено је око два милиона КМ, а збринуто је 16 породица, од чега њих шест изградњом станова, док је неповратна новчана средства добило 10 породица.

Укупна улагања за ове породице износе више од 200 хиљада КМ и на подручју ове локалне заједнице нема стамбено незбринутих породица из ове категорије лица. За изградњу споменика и спомен-обиљежја из буџета Републике Српске уложено је 33.000 КМ.

У периоду 2006.-2020. година укупно је издвојено више од милион КМ за пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја...

За социјално зрињавање радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у општини Берковићи збринуто је једно предузеће са 17 радника, за шта је утрошено више од 40 хиљада КМ.

Запослено је 68 лица, за што је издвојено око 414 хиљада КМ.

На подручју општине Берковићу у току је реализација великих вишемилионских пројекта као што су Вјетропарк Хргуд - инвестиција од 125,7 милиона КМ и мини хидроелектрана До на ријеци Брегави инсталисане снаге два мегавата, планиране годишње производње 8,99 гигават часова, а процијењена вриједност инвестиције је 11,3 милиона КМ.

Такође, закључено је шест концесионих уговора за експлоатацију архитектонско-грађевинског камена кречњака, а уплаћене концесионе накнаде на рачун општине износе око 746 хиљада КМ.

Прошле године, путем јавног позива из средстава гранта - Подршка унапређењу привредних активности и побољшања пословања привредних друштава, привредном друштву "БИТ корпорација" Берковићи додијељена су бесповратна средства у износу од 43.141 КМ за реализацију дијела пројекта експлоатације и обраде архитектонско-грађевинског камена.

Влада Републике Српске је у децембру прошле године донијела рјешење о избору најповољнијег понуђача и додијелила концесију привредном друштву "КРЕМ СТОНЕ" из Берковића за експлоатацију архитектонско-грађевинског камена кречњака на лежишту "Дебели Бријег". Укупна вриједност инвестиције за реализацију овог пројекта износи 180.000 КМ.

Од 2006. до данас уложено је и око пет милион КМ кроз пројекте Подстицаји за развој пољопривреде и села, Јединица за координацију пројеката, Фонд "Партнер" и Аграрна плаћања.

У област здравства од 2006. до данас уложено је око 170 хиљада КМ и то за набавку санитетског возила 97 хиљада, док су остала средства уложена за реализацију ХСЕП пројекта адаптација, санација, реконструкција и опремање амбуланти породичне медицине и набавку рачунарске опреме.

У ову локалну заједницу планирано је улагање у Дом здравља у периоду 2019-2024. године кроз Пројекат енергетске ефикасности у износу од 150.000 КМ, који финансира Свјетска банка.

Када је ријеч о образовању и просвјети, од 2006. до 2020. уложено је око 550.000 КМ и то за изградњу вртића, фискултурне сале у ОШ "Петар Петровић Његош", Народну библиотеку, те за набавку опреме, реконструкцију и изградњу објеката.

За реализацију пројеката подршке спортским организацијама и за изградњу и реконструкцију спортских објеката од 2006. до 2020. године укупно је издвојено 200.000 КМ.