latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:56 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Из Медуна, села Марка Миљанова, кренула "битка молитвом и пјесмом"

Село Медун налази се на око 12 километара сјевероисточно од Подгорице у области Куча. Оно по чему је ово село чувено јесте по то што је изњедрило једну од најзначајнијих личности у историји Црне Горе, војводу, пјесника и државника Марка Миљанова Поповића. 1970. године у овом мјесту успостављен је музеј Марка Миљанова који, осим његове родне куће, у споменичком комплексу садржи и остатке илирског града Метеона и цркву светог Николе.

Стална поставка Музеја Марка Миљанова састоји се из три дијела: историјски, књижевно-историјски, који презентују најзначајније моменте из живота црногорског војсковође, државника и књижевника, и етнографски који посјетиоцима предочава неке од садржаја намјештаја, ношње, накита, оружја, те употребних предмета домаћинства.

- Марко Миљанов рођен је у горњем Медуну. И кући у којој је сада музеј живио је након битке на Фундину да све до смерти 1901. године. За вријеме док је живио у тој кући написао је сва своја дјела - прича Веско Миловић, мјештанин Медуна, из племена Кучи.

Марко Миљанов Поповић 1856. ступа у војну службу Црне Горе. Књаз Никола Петровић произвео га је у чин војводе. Године 1874. изабран је у Црногорски сенат. Прославио се побједом против турске војске у бици на Фундини 1876. Био је први градоначелник Подгорице.

Тек у старости научио је да пише, али издао је неколико књижевних дјела у којима је записао, како је сам рекао - „оно што би било гријех заборавити“ о свом славном племену. Свака књига коју је написао представља својеврсни морални приручник. И данас, у ова тешка времена за Црну Гору, његови и потомци његових саплеменика носе се управо примјерима чојства и јунаштва о којима је писао војвода.

- Ми смо повели једну најљепшу битку коју памти Црна Гора. Ми нисмо кренули јатаганима, ни сабљама, ни пушкама против овог безумног закона, већ са иконама, молитвом и пјесмом - каже Веселин Живковић, такође из племена Кучи.

Војвода Марко Миљанов, по народности Србин и по завичају Брђанин и Црногорац, почива на тврђави у Медуну, испод два споменика, једног који му је подигла супруга Стефа и другог који су подигли његови саплеменици након њене смрти.