latinica  ћирилица
20/01/2020 |  12:53 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

При оцјени губитка радне способности предњачи карцином

Карцином је и даље најзаступњенији узрочник настанка инвалидности, односно губитка радне способности са трендом повећања у односу на два друга, преовлађујућа - душевне и кардиоваскуларне болести, саопштено је из Фонда за пензијско–инвалидско осигурање Републике Српске.
Фонд ПИО Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд ПИО Републике СрпскеФото: РТРС

У 2019. години карциноми заједно са душевним и кардиоваскуларним болестима чини више од 65 одсто узрока настанка трајне инвалидности, односно губитка радне способности.

У стручним круговима то се оцјењује као врло неповољно, а најчешће образлаже модерним и брзим начином живота, са стресом, загађењем ваздуха, воде, хране, нездравом исхраном.

У саопштењу се истиче да се оцјене стручњака о доминацији карцинома и душевних болести, као узрочника инвалидности на овим просторима доводе у директну везу са ратним догађајима на простору Републике Српске и БиХ од 1992. до 1995. године и бомбардовањем пројектилима са осиромашеним уранијумом.

У Фонду ПИО Српске кажу да су у поступцима рјешавања захтјева за остваривање права на инвалидску пензију у периоду јануар-децембар 2019. године извршене 4.562 оцјене радне способности, што је за 229 оваквих оцјена мање него 2018. године.

Од укупног броја вјештачења радне способности у прошлој години, 3.044 оцјена радне способности односе се на домаће осигурање у Републици Српској, а 1.518 оцјена на осигурање са елементима иностраности.

Губитак радне способности, као посљедица болести, у домаћем осигурању утврђен је у 1.060 или 34,82 одсто случајева, док је код ино-оцјене радне способности утврђен у 642 или 42,29 одсто случајева.

Осим губитка радне способности, органи вјештачења у осталим модалитетима оцјене утврдили су да лијечење није завршено или да код осигураника постоји преостала радна способност.

Као узрок настанка инвалидности-губитка радне способности у домаћем осигурању доминирају малигне болести са 26,41 одсто, потом душевне болести са 21,50 одсто и кардиоваскуларне болести са 17,55 одсто.

Остале болести, попут болести нервног и мишићно-коштаног система и жлијезда са унутрашњим лучењем, у мањем су обиму узрочници настанка инвалидности.

Код губитка радне способности за осигуранике са пребивалиштем у иностранству, такође, доминирају малигне болести са 26,16 одсто, слиједе кардиоваскуларне болести са 23,20 одсто, док душевне болести заузимају треће мјесто са 16,66 одсто.