latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:22 ⇒ 18/01/2020 | 08:44 | Аутор: РТРС

Додик и Вучић 29. јануара у Дрвару; Заједнички пројекти се настављају

Ако дође до промјене Дејтона, то ће бити смртна пресуда Босни и Херцеговини јер Република Српска неће остати у тој заједници рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду. Додик и Вучић најавили су посјету Дрвару 29. јануара, гдје ће отворити фабрику Јумко, а званично је договорено учешће Србије у изградњу ауто-пута Бањалука-Београд који ће бити завршен 2025. године.

Ниједан од три народа, а ни нико са стране, не може мијењати Дејтон и било би боље да у то нико не улази, поручио је Вучић. Промјена је могућа само уз сагласност сва три народа, а српски ће, бар како је рекао Додик, сагласност дати само ако ће се говорити о враћању надлежности.

- Ја им само кажем да ће разговори да се мијењају у таквој форми значити смртну пресуду за БиХ, јер немамо разлога да останемо у БиХ, ми смо у БиХ само због остатака дејтонског споразума - изјавио је Додик.

На питање да ли имају план ако Хрватска или било ко крене у разговоре о ревизији Дејтона, Вучић је рекао да је Хрватској то понајмање у интересу, док је Додик навео да снаге које се залажу за ревизију не схватају да су се околности промијениле.

- Што се тиче хрватског народа, приоритетни интерес је поштовање Дејтонског споразума, као и Србима, а можда и више. Не видим какав би нашла интерес који би водио ка укидању права народа и ентитета, али не искључујем могућност да то тумаче другачије - изјавио је Вучић.

- Они који се залажу за некакву велику конференцију о БиХ, не схватају да су се промијениле околности и у свијету и у регији. Ми би добили више него 95, мада ни 95 те нисмо требали ући у БиХ, али ето јесмо - изјавио је Додик.

Додик и Вучић најавили су још једну посјету Дрвару, гдје ће бити отворена фабрика Јумка. Након Дрвара посјетиће и Мркоњић Град, а у оквиру пројекта да у свакој општини Српске буде по једна инвестиција из Србије.

- Морамо помоћи нашем народу, како они у таквој ситуацији да опстану, како да доведу инвестиције? Нама је много лакше него њима, зато им морамо помоћи. Ја им се дивим како уопште опстају - изјавио је Вучић.

Што се тиче инфраструктурних пројеката, Србија ускоро почиње радове на ауто-путу Београд-Кузмин, али не стаје ту, већ се придружује и изградњу остатка пута ка Бањалуци.

- Захвалан сам на помоћи Србије, у наредних пет година биће завршен ауто-пут од Бањалуке до Бијељине - изјавио је Додик.

- Мост Братољуб коначно је одглављен, захваљујем се Тегелтији и Додику што су утицали. Тај мост ће много значити за грађане БиХ - изјавио је Вучић.

Сачувати мир и стабилност у региону је насушна потреба српског народа, закључили су предсједници и подржали и залагање СПЦ за очување светиња у Црној Гори.

Повезане вијести:

Додик и Вучић 29. јануара у Дрвару и Мркоњић Граду (ФОТО/ВИДЕО)

Додик: Нема измјене Дејтонског споразума

Вучић: Слиједићемо оно што кажу Срби у БиХ (ФОТО)