latinica  ћирилица
17/01/2020 |  15:49 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Добрила Кукољ: Јасеновац је мјесто ужаса какво свијет није видио

На Филолошком факутлтету у Бањалуци предсједница бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ говорила је студентима и професорима о свом животу и о страдањима у логору Јасеновцу. Прошла је голготе усташког концентрационог логора Јасеновац, те настоји да своја сјећања преноси на младе генерације како та зла и прошлост никада не би били заборављени.

Добрила Кукољ је као десетогодишња дјевојчица одведена у логор Јасеновац у којем је била заточена три мјесеца. Преживљавала је највеће могуће страхоте. Усташе су јој уништиле дјетињство, живот и породицу.

- Или си спавао у мокрој води, или си само зијевао као птић, или си тражио мајку коју су одвели на принудни рад, или сам вукла сестру која је млађа од мене пет година, или сам бјежала да ме не одведу на циглану - испричала је Кукољева.

Предсједница бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата личним свједочењем указала је на најтрагичније догађаје из историје српског народа у 20. вијеку.

- Усташки логор Јасеновац један је од најтрагичнијих догађаја у новијој историји српског народа јер је то био процес уништавања и затирања српског народа на простору некадашње Независне државе Хрватске - изјавио је историчар и теолог Никола Ожеговић.

Удружење логораша Другог свјетског рата залаже се да у Спомен-подручју Доња Градина буде изграђен споменик за све страдале логораше.