latinica  ћирилица
17/01/2020 |  11:07 ⇒ 11:37 | Аутор: РТС

Требало би забранити увоз возила са "евро 3" моторима

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да проблем са загађењем ваздуха реалан и да коначно мора да се ријеши, али је примијетио да постоји и кампања, која је, каже, понекад и гротескна.
Александар Вучић (фото:tvprva) -
Александар Вучић (фото:tvprva)

 Додаје да би требало забранити даљи увоз возила са "евро 3" моторима.

- Постоји реалан проблем, али постоји и кампања, која је понекад и гротескна. Проблем постоји више деценија - примијетио је Вучић гостујући на ТВ Прва и истакао да нема мјеста било каквој паници.

Навео је да је Београд, примјера ради, јуче и прекјуче имао исти ниво честица као у Милану, који је један од најразвијенијих градова, али и истакао да не жели да тражи оправдање, него рјешења.

Поручио је и да ће држава ријешити овај проблем у наредних шест-седам година, а да се на рјешавању проблема загађења континуирано ради, те да су најважнији пројекти одсумпоравања и увођења зелене енергије.

Додао је да против министра Горана Тривана нема ништа, али да га моли само да не бјежи од одговорности, јер мора да се покаже труд и да сви морају да покажу да покушавају да ријеше проблем, зато што људи поштују када виде да се неко бори.

Такође, Вучић је додао да је данас велики проблем и неупоредиво већи ниво друмског саобраћаја, јер око 20 одсто укупног загађења долази од друмског саобраћаја.

Додао је да у централној Србији има много људи који возе аутомобиле са "евро 3" моторима, чији би даљи увоз требало да буде забрањен. Истиче да таква возила неће бити одузимана људима који их већ имају.