latinica  ћирилица
17/01/2020 |  10:05 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Црногорски министар: Држава неће отимати манастире

Црногорски министар одбране Предраг Бошковић изјавио је да држава неће отимати манастире, већ да жели да то питање уведе у ред и ријеши на модеран начин, као све европске државе.
Одбрана православља у Црној Гори (фото:Sputnik / Nebojša Popović) -
Одбрана православља у Црној Гори (фото:Sputnik / Nebojša Popović)

- Надам се да ће се Митрополија црногорско-приморска дозвати памети и да ће видјети да Закон није усмјерен против њих, да даје много већа права и могућности Митрополији да врши своју функцију у Црној Гори - рекао је Бошковић за Телевизију Црне Горе.

Он је оцијенио да се литије и молебани СПЦ који се одржавају широм Црне Горе користе као негација Црне Горе као независне државе.

Бошковић је, коментаришући Закон о слободи вјероисповијести и дешавања која су услиједила након његовог усвајања, рекао да се галама није подигла због самог закона, већ да је кампања усмјерена ка негацији Црне Горе и Црногораца као нације.

- Имали смо изјаве појединаца који говоре да ће се Црна Гора кад-тад вратити Србији, што показује да природа цјелокупних протеста није Закон о слободи вјероисповијести, већ је кампања усмјерена против Црне Горе - рекао је Бошковић.

Поручио је да је Закон ступио на снагу, да се неће повући и да је Црна Гора, као што је то рекао премијер Душко Марковић, спремна да разговара са Митрополијом црногорско-приморском о основном уговору.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.