latinica  ћирилица
17/01/2020 |  09:16 ⇒ 09:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Формално почео процес опозива Трампа у Сенату

Процес опозива предсједника САД Доналда Трампа у Сенату је у четвртак формално почео, пошто је Представнички дом у сриједу изгласао да се резолуција формално упути у горњи дом Конгреса и пошто су именовани чланови Представничког дома који ће заступати ту резолуцију у даљем поступку.

Како преноси Глас Америке чланови Представничког дома, такозвани "менаџери", церемонијално су унијели резолуцију о опозиву у Сенат. Та резолуција ће имати улогу "оптужнице" у даљем процесу против Доналда Трампа.

Послије уношења резолуције, вођа седмочланог тима демократских "менаџера" Адам Шиф прочитао је њен садржај наглас. Представнички дом је у децембру изгласао опозив предсједника због злоупотребе положаја и опструкције Конгреса.

Сједницом ће привремено предсједавати најстарији посланик републинакске већине, конгресмен Чак Гресли.

Пошто је наглас прочитана резолуција о опозиву, Сенат је формално прихватио, а у наставку слиједи полагање заклетви предсједавајућег судије и поротника.

Предсједавајући Врховног суда Џон Робертс положиће заклетву током дана, а потом се очекује да то уради и стотину сенатора.

Суђење Доналду Трампу би требало да почне у уторак, 21. јануара.

Суђење предсједнику није кривични процес, нити су потенцијалне санкције кривичне.

Резолуција о опозиву је "оптужница" коју ће заступати "менаџери" Представничког дома који имају улогу тужилаца. Бијела кућа има своју одбрану - предсједника Трампа заступаће адвокати Пет Сиполони и Џеј Секулов.

Сенатори су поротници, а процесом предсједава предсједник Врховног суда.

Правила суђења одређује већина, па ће тако и сада републиканци одлучивати о томе да ли ће на суђењу бити извођени и свједоци, на чему демократе инсистирају. Да би се усвојила правила потребна је проста већина од 51 гласа.

Трампов бивши савјетник за националну безбједност Џон Болтон је наговијестио да би се одазвао обавезујућем позиву за свједочење из Сената.

Предсједник може бити разријешен дужности ако за то гласа двије трећине (67) од стотину сенатора, што је мало вјероватно јер већину у Сенату имају републиканци.