latinica  ћирилица
16/01/2020 |  22:33 ⇒ 22:56 | Аутор: СРНА

Зуроф: Срамотно укидање пресуде Рупнику - сараднику нациста

Срамно је што је словеначки Врховни суд укинуо пресуду Леону Рупнику, јер сви знају да је био сарадник нациста, изјавио је директор центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф.
Ефраим Зуроф - Фото: ТАНЈУГ
Ефраим ЗурофФото: ТАНЈУГ

- Укинути пресуду том антисемити, чији су људи учествовали у хапшењима и депортацији Јевреја Љубљане - чист је идиотизам - оцијенио је Зуроф, након што је Врховни суд Словеније из "процедуралних разлога" укинуо пресуду Рупнику, који је 1946. године, заједно са још неколико својих сарадника, осуђен на смрт и стријељан.

Он је за Спутњик рекао да не зна зашто је словеначки суд тако поступио, али и истакао да је таква одлука у супротности са мјестом које Словенија има у историји Другог свјетског рата.

- Свако у Словенији и свако у бившој Југославији зна ко је био Рупник. Зато, немојмо да се играмо. Сви знамо да је био нацистички сарадник, да је починио стравичне злочине, да је заслужио да буде осуђен и хвала Богу што је осуђен - рекао је Зуроф.

Рупник је од 1942. године био на челу словеначке колаборације током италијанске и њемачке окупације, чији су сљедбеници, према Зурофљевим ријечима, учествовали у хапшењима, прогону и депортацији словеначких Јевреја.

- Можете рећи да су тужиоци починили неке грешке током суђења, али нема дилеме ко је био Рупник. Ако у Словенији има правде, суђење ће бити поновљено и истина ће изаћи на видјело - навео је Зуроф.

Новог суђења, међутим, неће бити, иако је предмет формално враћен Окружном суду у Љубљани на поновно разматрање, јер Рупник није међу живима од 1946. године, наводи Спутњик.

- Одлично, значи ли то да је Рупник невин? - запитао је Зуроф.

Одлука Врховног суда да из "процедуралних разлога" укинуе пресуду Рупнику није прва пресуда такве врсте у Словенији. Из истих разлога 2009. године поништена је пресуда љубљанском надбискупу Грегорију Рожману, који је током Другог светског рата, такође, био проминентни колаборациониста.

Рупник је каријеру почео као аустроугарски официр, а наставио као официр Краљевине СХС и Краљевине Југославије, у којима је доспио до генералског чина. Он колаборациониста постаје 1942. године када су га италијански окупатори именовали за градоначелника Љубљане.

Након капитулације Италије 1943. године, њемачке окупационе власти именују га за поглавара Љубљанске провинције, дијела Словеније који Италија, Њемачка и Мађарска нису анектирале. Недуго потом, Рупник долази и на чело Словеначког домобранства, војне колаборационистичке организације.

Убрзо по слому нацистичког отпора у Југославији, маја 1945. године, Рупника из Аустрије савезници изручују југословенским властима.

Суђено му је у Љубљани, заједно са Рожманом, шефом љубљанске полиције Ловром Хацином, СС командантом Љубљане Ервином Резнером и другима, на процесу који је трајао од 21. до 30. августа 1946. године. Осуђен је на смрт и стријељан је недуго послије тога.