latinica  ћирилица
16/01/2020 |  22:24 | Аутор: СРНА

Милановић жели скромну инаугурацију

Новоизабрани предсједник Хрватске Зоран Милановић, који ће, највјероватније, бити инаугурисан 18. фебруара, када Колинди Грабар Китаровић истиче мандат, жели да све буде скромно и без помпе.

Милановић, из чијег су штаба вечерас на Твитеру потврдили информацију о датуму инаугурације 18. фебруара, рекао је за Нову ТВ да ће тог дана у кабинету предсједника бити ужи кабинет Владе, Предсједништво Сабора, његова супруга, те још неке особе које, како сматра, по својој функцији тамо морају бити.

Он је навео да ако неко од државника из других земаља пожели доћи, то неће бити могуће.

- Није ријеч о уштеди. Ово сматрам примјеренијим" -истакао је Милановић, који је у другом кругу предсједничких избора у Хрватској 5. јануара изабран за предсједника те земље.

Он је рекао и да неће укидати ленту.

- Ко сматра да је треба носити, нека је носи, ја је нећу укидати - додао је Милановић.

Говорећи о томе што му је предсједник Русије Владимир Путин честитао избор за предсједника Хрватске и позвао га на прославу Дана побједе у мају у Москви, Милановић је навео да је то легендарна руска парада и да мисли да ће отићи.

- Не знам што би се требало догодити да не одем. Не подржавам анексију Крима, али то не значи да нећу радити на добрим односима са Русијом - нагласио је Милановић.

Он је рекао да размишља о томе у који град и земљу жели отићи у прву званичну посјету, истичући да није нужно да то буде нека од држава бивше Југославије, а да то сигурно неће бити Брисел.

Милановић је навео да је Хрватској најближи партнер Словенија, упркос арбитражи, те да тешкоће треба рјешавати стрпљиво.

- То што нас оптерећује је ништа у односу на проблеме које имамо и сами са собом и са другим државама - напоменуо је Милановић.