latinica  ћирилица
16/01/2020 |  20:52 | Аутор: СРНА

Договорено ангажовање на питањима стратешке безбједности

Делегације САД и Русије одлучиле су током разговора у Бечу да се ангажују на нивоу стручњака када се ради о питањима стратешке безбједности и да прошире дијалог са билатералног формата, саопштено је из Стејт департмента.
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com) -
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com)

У саопштењу се наводи да су се стране сагласиле у вези са наставком Дијалога о стратешкој безбједности и да се ангажују на нивоу стручњака на одређене теме у блиској будућности.

- Делегације су разговарале о стратешкој политици својих држава, као о средствима за смањење неспоразума и несугласица у вези са кључним безбједносним питањима - истиче се у саопштењу.

Из Стејт департмента додају да су руска и америчка делегација разговарале о нуклеарним залихама и стратегији, кризи и стабилности трке у наоружању, као и о улози и потенцијалној будућности контроле наоружања, укљућујући важност помјерања даље од искључиво билатералног формата, јавио је Спутњик.

Стални представник Русије у Међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов изјавио је раније да су стране разговарале о стратешкој стабилности, током разговора које су предводили замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков и вршилац дужности замјеника државног секретара САД Крис Форд.