latinica  ћирилица
16/01/2020 |  20:23 ⇒ 22:31 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Велики злочин - безакоње гоњења Цркве (ФОТО)

Први пут се безакоње гоњења Цркве и отимања храмова претвара у закон, што је велики злочин, рекао је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије вечерас у Тивту, гдје се на молебану у Цркви Светог Саве сабрало више хиљада вјерника из Боке Которске.
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

- Чак се ни безбожници послије Другог свјетског рата нису усудили да ово чине. И када су биле окупације и чињени многи злочини прихватано је да је у имену Божијем суд и правда и није позивано на скрнављење и отимање светиња - истакао је митрополит Амфилохије.

Митрополит, током чијег говора је вјерни народ клицао "Не дамо светиње!", рекао је да ово безакоње унижава све који вјерују.

- Сва Црква Божија Истока и Запада је против овог безакоња. Тражимо да нас власт ослободи овог богоубилачког и братоубилачког закона - поручио је митрополит црногорско-приморски пред полазак литије.

Митрополит Амфилохије подсјетио је вјернике да се вечерас налазе поред Михољске Превлаке, гдје је Свети Сава поставио првог епископа зетског, те да спаљене Савине мошти свједоче да је оно што је Божије вјечно и неразориво.

- Сви свети људи се опредјељују за вјечно људско достојанство - нагласио је митрополит Амфилохије.

Више од 10.000 Беранаца учествовало је вечерас у литији коју је градским улицама од Храма Светог Симеона Мироточивог према Манастиру Ђурђеви ступови предводио Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Владика Јоаникије је рекао да су се и данас сабрали да дају отпор великој неправди коју власт у Црној Гори чини над православном вјером.

Владика Јоаникије (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

- Да је ово удар на православље свједочимо сви ми заједно који смо дали отпор тој неправди и злу. Али, свједочи и цијело православље од Јерусалима, Цариграда до Москве, Европе и Америке, нарочито наш српски народ из свих крајева отаџбине, расијања, дијаспоре. Обједињени смо око наших светиња, утврђујемо се у заједништву, јачамо у вјери, истини и правди - поручио је владика Јоаникије.

Литија у Беранама (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Литија у Бијелом Пољу ишла је од Цркве Светих апостола Петра и Павла, до Цркве светог Николе у Никољцу, а претходно је служен молебан и прочитан проглас Српске православне цркве.

Обраћајући се окупљенима јереј Никола Скопљак је позвао народ да буде што бројнији на литијама.

- Ово није само удар на цркву Божју, него и на народ православни. Као што отимају цркве спремни су да нам из груди и душу отимају и све што се назива српско. Раде на томе да Црна Гора више не буде српска Спарта. То је спремано дугорочно. Ако ово изгубимо изгубићемо и себе и потомке - напоменуо је Скопљак.

Литије се организују због Закона о слободи вјероисповијести, који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Закон је у Скупштини Црне Горе усвојен 27. децембра, а на снагу је ступио 8. јануара.

Повезане вијести:

Црна Гора и вечерас на ногама: На улицама све више народа (ФОТО/ВИДЕО)

Подгорица: Више од 20.000 људи у молитвеном ходу (ФОТО/ВИДЕО)

Устала Бока: Хиљаде Тивћана на челу са митрополитом Амфилохијем (ВИДЕО)

Племе Васојевићи одлучни у одбрани светиња (ВИДЕО)