latinica  ћирилица
16/01/2020 |  20:08 ⇒ 20:58 | Аутор: Независне

Хрватски рукометаши побиједили Аустрију

Рукометна репрезентација Хрватске побиједила је Аустрију резултатом 27:23 у првом сусрету другог кола Европског првенства.

Након три сигурне побједе у Грацу у првом колу такмичења и данас су "каубоји" наставили побједнички низ. У Бечу су без потешкоћа савладали домаћина Еура.

То довољно показује и податак да су тек прво искључење Хрвати зарадили два минута прије краја меча.

Хрватска је одиграла фантастичну одбрану у првом полувремену, домаћин је у првих 30 минута постигао само осам голова и то је био кључ тријумфа. У наставку су Дувњак и друштво само одржавали велику предност и мирно су утакмицу привели крају.

Побједом против Аустрије Хрватска је направила велики корак ка полуфиналу, сада има четири бода као и Шпанија која је раније у четвртак свладала Чешку с 31:25, док је Аустрија трећа с два бода. Чешка, Њемачка и Бјелорусија које играју свој сусрет првог кола другог круга од 20.30 су без бодова. Пласман у полуфинале избориће двије првопласиране репрезентације.

Хрватска је кључну предност у утакмици изградила између 9. и 25. минута првог полувремена, када се серијом 7:1 одвојила на 10:5. Током тог периода одлично је функционисала одбрана 5:1 с Домагојем Дувњаком као истуреним играчем која је натјерала Аустријанце да изгубе чак девет лопти у првом полувремену, а и доза среће је била на страни хрватске репрезентације јер је четири-пет шутева Аустријанаца завршавало на оквиру гола.

Од тих првих пет погодака Аустрије чак четири је постигао крилни играч Роберт Вебер, док су њезини најбољи шутери Микола Билик и Јанко Божовић били без учинка. Билик је упио до одласка на одмор постићи два гола, али предност Хрватске остала је на пет разлике.

У наставку утакмице Аустрија се нити једном није успјела примакнути на мање од четири гола разлике. Када би домаћини и запријетили приближавањем, у томе их је с неколико одличних одбрана спријечио Марин Шего.

Најефикаснији у саставу Хрватске био је Златко Хорват са шест голова, по пет су додали Домагој Дувњак и Лука Циндрић, док су код Аустрије најбољи били Роберт Вебер са шест и Гералд Зеинер с четири поготка.

Сљедећу утакмицу Хрватска ће имати у суботу у 20.30 против Њемачке.