latinica  ћирилица
16/01/2020 |  20:02 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

За амбасадора у Београду предложен најближи Туђманов сарадник

Хидајет Бишчевић, који је предложен за новог амбасадора Хрватске у Београду, био је најближи сарадник првог предсједника Хрватске Фрање Туђмана.

Иако је према хрватском Уставу и закону, именовање амбасадора питање о којем заједнички одлучују предсједник државе и премијер, те упркос противљењу најутицајније опозиционе странке СДП, покушава се озваничити овај приједлог само мјесец дана прије ступања на дужност новоизабраног предсједника Зорана Милановића /СДП/, преноси Тањуг.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић, који је најавио могућност да Бишчевића пошаље у Београд, рекао је да "именовање амбасадора у Србији није политичко питање" и да је идеја да се у хрватску Амбасаду пошаље, како је истакао, "један од најискуснијих, не само хрватских, већ европских дипломата".

Пленковић је додао да процедура о Бишчевићевом именовању траје већ мјесецима, да је Београд битно место и да је Хрватској "политички битно" да то дипломатско представништво што прије профункционише.

Хрватски медији су Бишчевића због његове прилагодљивости свим приликама називали конвертитом који се из комунисте претворио у "модерног националисту", из новинара у дипломату, из муслимана у Хрвата, из сиромаха "велеградског подземља" у господина са кућом у сјеверном дијелу Загреба.

Остало је упамћено да је на питање Туђмана: "Хидо, јесте ли ви Хрват или Муслиман", одговорио: "Предсједниче, ја сам муслиман са великим Х".

Позната је и његова тврдња да га је Туђман три мјесеца пред смрт питао: Хидо, коме да оставим Хрватску?"