latinica  ћирилица
16/01/2020 |  20:00 | Аутор: sputniknews.com

Дума одлучује о функцији замјеника предсједника Савјета безбедности

Предсједник Русије Владимир Путин представио је Државној думи нацрт закона којим се у Савјет безбједности Русије уводи мјесто заменика предсједника, наводи се у бази података Доњег дома руског парламента.
Државна дума Русије (Фото: Sputnik/Владимир Вјаткин) -
Државна дума Русије (Фото: Sputnik/Владимир Вјаткин)

- Нацртом савезног закона предвиђа увођење функције замјеника предсједника Савјета безбједности Русије, који је један од сталних чланова Савјета безбједности Русије, и одређује се поступак његовог именовања и разрјешења - стоји у образложењу.

Према нацрту закона, заменика предсједника Савјета безбједности именује и разријешава предсједник Русије. Овлашћења замејника предсједника Савјета безбједности такође одређује предсједник.

Замјеник предсједника Савјета безбједности, секретар Савјета безбједности, стални члан Савјета безбејдности и чланови Савјета безбједности могу бити држављани Русије који немају држављанство ниједне стране државе, нити дозволу за боравак, или неки други документ којим се потврђује њихово право на стално пребивалиште на територији стране државе, истиче се у нацрту.

Дмитриј Медведев објавио је у сриједу руском предсједнику Владимиру Путину да цијела Влада подноси оставку, након чега је Путин увео мјесто замејника предсједника Савјета безбједности и именовао Медведева на ту функцију.

Руски предсједник раније је изјавио да, уколико је потребно да се за увођење нове функције у Савјету безбједности промијени закон, он је спреман да то учини.