latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:13 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

У УКЦ Републике Српске изведена сложена операција ревизије протезе кољена

У Универзитетско - клиничком центру Републијке Српске изведена је сложена операција ревизије протезе кољена након инфекције.

Операцију је успјешно извео свјетски и европски стручњак из Словеније доктор Рихард Трепше, предсједник Европског удружења за коштано - зглобне инфекције, уз асистенцију ортопеда из Српске.

Највећи проблем ортопедије су компликације и зато је приоритет спријечити да до њих дође.

Међу најучесталијим, а при том и најзахтјевнијим, је инфекција за коју постоји много разлога.

- Комликације зависе од умјетног зглоба, те су оне код кољена најчешће инфекције, а у куку одвајање протезе од кости. До инфекције најчешће долази из коже пацијента - појаснио је др Трепше.

др Дејан Ћулибрк, шеф Одјељења за ортопедију УКЦ Републике Српске рекао је да је та операција само врх леденог бријега, те да припреме трају већ шест мједеци.

Иако ријетка инфекција на протезама кука и кољена ствара велике проблеме ортопедима у Српској, али је клинички центар и даље испод свјетских просјека појаве ове патологије.

- Тренутна ситуација на овој клиници најбоља је у посљедњих 25 година, од када сам у УКЦ-у јер имамо опрему која нас може само натјерати да радимо још више и боље. Радимо на једној доста ријеткој патологији, инфекцији и проблемима са ендопротезама кука и кољена која је само један у низу догађаја који ће се десити у наредном периоду - појаснио је начелник Клинике за ортопедију и трауматологију УКЦ Републике Српске Никола Бојић.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да УКЦ има један од најбољих здравствених објеката у региону рађен по свјетским стандардима и најбољу опрему из области ортопедије.

- Радимо на едукацији кадра, иако и сада имамо добре стручњаке из ортопедије и трауматологије - додао је Ђајић.

Доктор Трепше одржаће и предавање о теми "Усвајање савремених протокола за дијагностику и третман коштано-зглобних инфекција".