latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:11 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Шест синдиката ЖРС о повећању плата и реструктурирању предузећа

Повећање плата и реструктурирање Жељезница Републике Српске у складу са потребама предузећа биле су теме састанка којем су присуствовали представници шест синдиката. Закључено је да је неопходан хитан састанак представника синдиката са руководством, а све с циљем бољег пословања и опстанка Жељезница Српске.

Велики губици у претходном периоду - од високих трошкова пословања до неадекватне организационе структуре. Све то брине раднике.

Представници синдиката су става да тренутне краткорочне стимулације морају бити замијењене повећањем плата радника.

- Поготово након одлуке нове Владе Републике Српске гдје је најнижа плата повећана на 520 КМ, што сматрамо да није довољно, јер са тих 520 КМ преко 50 одсто запослених у ЖРС је у висини најниже плате, што је непојмљиво - истиче Горан Чамџић, предсједник Самосталног синдиката радника за одржавање шинских возила ЖРС.

Реструктурирање у складу са потребама радника и предузећа - став је синдиката. Сматрају да је досадашње реструктурирање довело до смањења радне снаге.

- Нећемо дозволити да дође до подјеле предузећа, односно, до уништења предузећа. Ми тражимо да то буде словенски систем организације, холдинга, гдје би комплетно предузеће остало у једном дијелу тако да би могло даље функционисати -к аже Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности ЖРС.

На састанку је разговарано и о новој систематизацији која би, кажу, требало да буде формирана на основу потреба Жељезница.

- Свједоци смо да су биле стимулативне отпремнине радницима, стимулисало се да радници одлазе из фирме а они су сада неопходан кадар без којег ЖРС не може да буде у пуној функцији - додао је Чамџић.

Из Управе Жељезница кратко су поручили да ће се о ставовима синдиката изјаснити тек након састанка са представницима синдиката.