latinica  ћирилица
16/01/2020 |  17:06 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Требиње: Успјешна туристичка година, више од 100.000 ноћења

У протеклој години у Требињу је евидентирано 101.227 регистрованих ноћења, што представља увећање за осам одсто у односу на 2018. годину, чиме је настављено увећање обима туристичког промета, подаци су градске Туристичке организације.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Према свим параметрима, протекла година оцијењена је изузетно успјешном, саопштено је из Туристичке организације.

Број регистрованих ноћења домаћих туриста износи 30.145 или 30 одсто од укупног броја, а страних гостију 71.082 или 70 одсто.

Највећи број ноћења остварили су туристи из Србије са 15 одсто, затим Турске 12 одсто, Француске шест, Кине пет, Грчке четири и Шпаније 3,5.

Укупна искориштеност смјештајних капацитета у протеклој години, према прикупљеним подацима, износила је 12 одсто, док је дужина просјечног боравка била 1,53 дана.

Тренд увећања броја регистрованих лежајева настављен је и током 2019, тако да Требиње у ову годину улази са више од 2.700 регистрованих смјештајних јединица.

Гостима је на располагању смјештај у 16 хотела, три преноћишта, као и по два мотела, хостела и виле. Туристи се могу одлучити и за преноћиште у кампу или Ђачком дому, те у више од 90 регистрованих смјештајних објеката у приватном власништву.

- Пропорционално увећању броја регистрованих ноћења у 2019. години дошло је и до увећања износа прикупљене боравишне таксе, па је Туристичка организација града Требиња инкасирала 234.712 КМ, што је за око 55 одсто више него за 2018 -наводе из ове организације.

Као и претходних година, Требиње су лани у групама и индивидуално посјећивали туристи из свих дијелова свијета, а просторије Туристичког информативног центра посјетила су 21.373 туриста из 74 земље, при чему су највећи број забиљежили гости из Њемачке, Србије, Русије, Француске и Шведске.

Током протекле године, на граничним прелазима у близини Требиња /Клобук, Зупци и Иваница/ број евидентираних улазака износио је 946.139 лица и већи је за око шест одсто у односу на 2018. годину, када је било 890.101 лице.

Туристи су најчешће обилазили богато културно историјско насљеђе из различитих историјских периода: манастире, цркве, споменике, Стари град, Музеј Херцеговине, Перовића /Арсланагића/ мост, као и винске подруме, али и ресторане и конобе у чијој су понуди специјалитети националне кухиње.

Велики број посјета забиљежен је у спортско-туристичком комплеку "Град сунца", који је и ове године отварањем нових садржаја различитих намјена знатно допринио обогаћивању и проширењу туристичке понуде, те укупном повећању броја посјета и ноћења у Требињу.

Туризам у Требињу континуирано иде узлазном путањом са значајним процентима увећања обима туристичког промета, што овај град чини брзорастућом туристичком дестинацијом која резултатима у великој мјери доприноси увећању укупног туристичког промета у Републици Српској и БиХ.

Из градске Туристичке организације напомињу да ће и у текућој години реализацијом низа пројеката и различитих активности на промоцији Требиња као занимљиве турстичке дестинације створити предуслове за додатно унапређење и развој туризма како би се град на Требишњици још боље позиционирао на глобалном туристичком тржишту и оправдао епитет првог проглашеног туристичког мјеста у Републици Српској.