latinica  ћирилица
16/01/2020 |  16:08 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Лепосавић: Закон противан Уставу Црне Горе, СПЦ неће одступити ни корак назад

Правни савјетник Митрополије црногорско-приморске Владимир Лепосавић изјавио је данас да је Закон о слободи вјероисповијести, недавно усвојен у црногорском парламенту, "оштро" противан црногорском Уставу и међународним правилима, као и да Српска православна црква "неће одступити ни корак назад у заштити својих права".

- Природно је да се прво Уставном суду Црне Горе поднесе иницијатива за оцјену уставности тог закона, а да касније, ако буде потребе и исцрпу се домаћа правна средства, услиједи обраћање Европском суду за људска права - рекао је Лепосавић на предавању у Институту за међународну политику и привреду.

Према његовим ријечима, у јавности је тај Закон већ протумачен као закон о имовини, јер, како је навео, води ка укидању имовине СПЦ до њеног одузимања, што је питање њеног опстанка и функционисања.

Он је рекао и да је питање имовине СПЦ вјештачки наметнуто као спорно јер је њена својина законита, легална, па је зато Законом о вјероисповијести предвиђен ак ход поступак само за њу.

Како је објаснио, овај закон је супротан стотинама постојећих страница прописа у црногорском правном систему, којима је регулисано и питање својине.

- Црква нема ништа против да, уколико неко оспорава да је то њена својина, покрене поступак и да тај тако нешто проба да докаже на суду - рекао је Лепосавић, наводећи да је доносилац закона то избјегао прописујући поступак који не постоји нигдје у упоредном праву.

Како је навео, одредба о својини подсјећа на нацрт закона о културној баштини који је сачинила Приштина, али је тренутно ад акта.

- Циљ, мотив закона о вјероисповијести је политички. Ми инсистирамо на правној димензији, ако се не дозволи да се третира као правно питање онда значи да права више нема - рекао је Лепосавић, преносе Вијести.

Он је навео да је Венецијанска комисија имала осам примједби на закон у дијелу који се односи на имовину, прије него је донијет, али да је власт Црне Горе приватила само једну.

- Протести окупљају људи различитих националних и политичких опредјељења, као и других вјероисповијести, јер људи схватају значај проблема", изјавио је Лепосавић.

Извор: vijesti.me