latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:24 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

У ФБиХ евидентно кршење права Срба

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић разговарао је данас у Бањалуци са представницима Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ о положају српског народа у овом ентитету.
Петковић-одбор за заштиту права Срба у ФбиХ - Фото: РТРС
Петковић-одбор за заштиту права Срба у ФбиХФото: РТРС

Тема састанка биле су и прекршајне пријаве које су уручене Србима у ФБиХ због ношења обиљежја Србије током прославе Бадњака и Божића.

Константовано је да се у Федерацији БиХ крше права српских повратника и договорено да ће Петковић бесплатно заступати Србе који су кажњени.

Предсједник Одбора, Ђорђе Радановић, рекао је да је српски народ пети по реду по важности у Федерацији и да су им једини ослонац Република Српска и Србија јер на зашититу федералних институција не могу рачунати.

- Данас смо овдје како бисмо видјели на који начин Народна скупштина Републике Српске, као законодавни орган, може помоћи повратницима у ФБиХ и да ли се неки акти могу промијенити у циљу бољег заступања лица из повратничке популације - рекао је он.

Петковић је навео да ће у Одбор НСРС за заштиту права избјеглица, расељених лица и повратника, бити уведена и два спољна члана, те да је планиран обилазак српских повратника у ФБиХ.