latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:08 ⇒ 13:34 | Аутор: Б92

Званично проглашен трг Николе Тесле у Нијагари

Име трга проглашено је прокламацијом која је 13. јануара уручена директору Српске школе "Никола Тесла" у Нијагари Бориславу Живковићу и представнику Канадског Теслиног техничког музеја Немањи Јевремовићу.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

У прокламацији се истиче да је својим изумима Никола Тесла покренуо технолошки напредак, а управо се у Нијагари десио тај велики корак за човјечанство крајем 19. вијека изградњом прве хидроелектране по моделу Теслиног полифазног система.

Данас се скоро сва електрична енергија на свијету производи по томе принципу.

Живковић каже да та лијепа вијест долази у години у којој школа обиљежава два јубилеја - деценију постојања и 10 година обиљежавања Дана Николе Тесле у Нијагара Фалсу.

- Овај успјех нас обавезује да истрајемо на путу очувања нашег српског језика, вјере, културе и традиције, као и чувању лика и дјела највећег сина нашег народа који је оставио неизбрисив траг и на подручју гдје данас живимо - истакао је он.

Та школа и канадски Теслин технички музеј средином прошле године надлежним канадским институцијама упутили су приједлог за назив Трга Николе Тесле.

Заједничком сарадњом ове двије значајне организације српске исељеничке заједнице, која је трећа по бројности у Нијагари, рођендан америчког научника српског поријекла 10. јула у овом граду се обиљежава као Дан Николе Тесле.

Циљ удружења је, како каже Живковић, да управо у Нијагари оснују Музеј Николе Тесле.

Трт Николе Тесле, који обухвата подручје од Теслиног споменика до старе хидроелектране, ускоро ће бити "видљив" на свим електронским презентацијама и каталозима овог туристичког мјеста, а биће уцртан у државни катастр, топографске и туристичке карте.

У оквиру новог трга је и плато изнад великог водопада којег годишње посјети 12 милиона туриста из цијелог свијета.

Српска заједница у Канади организује бројне манифестације посвећене научнику.

Тако се већ за 29. фебруар и 1. март у Бурлингтону најављује "Тесла гала викенд".

У том граду недалеко од Торонта прије три године је један од булевара који је повезан са главним ауто-путем добио назив Булевар Николе Тесле.

Овај булевар и најновији трг неки су од више стотина тргова, булевара, улица, школа, института и споменика колико их је названо по Николи Тесли на подручју Канаде и Сједињених Америчких Држава.