latinica  ћирилица
16/01/2020 |  12:58 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

До сада пет општина и градова у пројекту "Спојимо дјецу Српске и КиМ"

Пројекат Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" за ову годину до данас је прихватило пет општина и градова Српске Хан Пијесак, Прњавор, Приједор, Требиње и Градишка, рекао је предсједник Одбора Милорад Арлов.
Дјеца са КиМ у Приједору - Фото: СРНА
Дјеца са КиМ у ПриједоруФото: СРНА

Арлов је подсјетио да је рок пријава за овај, девети по реду пројекат, 31. јануар када ће знати колико ће локалних заједница ове године са својим основним школама и породицама угостити српску дјецу са Космета, а ове године долазе и дјеца из социјално угрожених породица.

Он је навео да је долазак дјеце у Српску предвиђен 13. јуна.

Централни дочек планиран је у Брчком, а дан послије 14. јуна биће организован дочек у Вишеграду за дјецу са Космета који долазе у јуисточне градове и општине Српске.

Арлов је позвао локалне заједнице које то желе да до 31. јануара прихвате учешће у овом великом пројекту.

- Долазак дјеце планиран је у двије групе. У Брчком ће у суботу, 13. јуна, бити организован централни дочек гостију који ће бити смјештени код вршњака у локалним заједницама у сјеверозападном дијелу Српске. Домаћин дочека је брчанско СПДК Просвјета - навео је Арлов.

За 14. јун планиран је централни дочек у Андрићграду ученика и наставника који ће боравити локалним заједницама на југоистоку Српске, а домаћин су општине Вишеград и Хан Пијесак.

Арлов је додао да и ове године очекују подршку од Министарства просвјете и културе Републике Српске.

- Као и претходних година дјеца код вршњака остају седам дана. У протеклих осам пројеката са Космета у Српској боравило је више од 4.500 српских ученика у пратњи око 400 просвјетних радника са КиМ - рекао је Арлов.

Он је додао да Одбор наставља и хуманитарну акцију под називом "Хуманост је племенита врлина" за довршетак изградње и опремање Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици за који је у 2019. години до сад обезбиједио и утрошио 105.000 евра. Центар је намијењен за 144 дјеце и младих са потешкоћама у развоју на КиМ.